ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Οι φορείς δεσμεύονται για εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας η σημερινή 28η Ιουλίου, και η ιογενής ηπατίτιδα, εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, αποτελώντας σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η Ελλάδα ανήκει στις περιοχές με ενδιάμεση ενδημικότητα και υπολογίζεται ότι 300.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.

Της Νατάσσας Ν. Σπαγαδώρου

Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκτιμάται ότι περισσότερα από 167.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συχνότητα στους χρήστες ενδοφλέβιων Ναρκωτικών αγγίζοντας το 75%, καθώς με βάση τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα αρκούν μονάχα δύο χρόνια ενεργούς ενδοφλέβιας χρήσης ουσιών για να έρθει σε επαφή με τον ιό της ηπατίτιδας C ένας άνθρωπος-χρήστης στο κέντρο την Αθήνας. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα).

Εν τω μεταξύ την περασμένη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης, πολυμερής συνάντηση με εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Νότου, με στόχο την διαπραγμάτευση της τιμής των ακριβών φαρμάκων. Ένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσει την Επιτροπή που συγκροτήθηκε, είναι και η αποζημίωση των φαρμάκων για την Ηπατίτιδα C, καθώς τα σκευάσματα αυτά, είναι πολύ ακριβά και στόχος σύμφωνα με τον υπουργό και όλους τους εκπροσώπους, είναι να έχουν πρόσβαση όλοι οι ασθενείς σε αυτά.

Στην Ευρώπη, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με την ηπατίτιδα C, πολλοί από τους οποίους δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν προσβληθεί από τη νόσο και ακόμη περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι είναι ιάσιμη...

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Υγείας τον Μάιο 2016, τα κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας υπέγραψαν για πρώτη φορά την «Παγκόσμια Στρατηγική του Τομέα Υγείας για την Ιογενή Ηπατίτιδα», με την οποία τα μέλη δεσμεύονται για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας μέχρι το 2030. Η εξάλειψη αυτής της δυνητικά θανατηφόρου ασθένειας γίνεται πραγματικότητα με γοργούς ρυθμούς, με τις γυναίκες να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτού του παγκόσμιου κινήματος.

Η Raquel Peck είναι Επικεφαλής της Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Ηπατίτιδα (World Hepatitis Alliance), ενός διεθνούς οργανισμού που περιλαμβάνει πάνω από 230 ομάδες με ηπατίτιδα, τις οποίες βοήθησε να δημιουργηθούν το 2007.

Η Raquel έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις του Μαΐου και συνεχίζει, με τη βοήθεια της ομάδας της, να μάχεται άφοβα για να επιτύχει η ιογενής ηπατίτιδα την αναγνώριση που της αξίζει, ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να κάνουν τις σχετικές εξετάσεις και να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Η Raquel αυτή τη στιγμή ηγείται της παγκόσμιας πρωτοβουλίας #NOhep (ΟΧΙ στην ηπατίτιδα) που στόχο έχει να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις θα τηρήσουν τη δέσμευσή τους για εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας μέσα στα επόμενα 14 χρόνια.

Η Δρ Gloria Taliani και η Δρ Ana Claudia Miranda βρίσκονται στο προσκήνιο στον τομέα τους βοηθώντας ασθενείς να βελτιώσουν τη ζωή τους. Η Δρ Taliani είναι καθηγήτρια στη Ρώμη, με εμπειρία στην ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων για τους ασθενείς, ενώ η Δρ Miranda ειδικεύεται στις μολυσματικές ασθένειες στη Λισαβόνα και συμμετέχει στην κλινική φροντίδα των ασθενών ηπατίτιδας C (HCV) ή με συλλοίμωξη HCV/HIV.

Η Tove Frisch και η Luana De Vita είναι γυναίκες που έχουν ζήσει με ηπατίτιδα C για πάνω από 25 χρόνια χωρίς να το γνωρίζουν. Η Luana, που περιγράφει τον εαυτό της ως “πολεμιστή” ενάντια στη νόσο, από τη δική της πλευρά μοιράζεται την ιστορία της και εμπνέει κι άλλους ασθενείς να κάνουν το ίδιο, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη της ασθένειας. Η Tove συνεργάζεται εδώ και πολλά χρόνια με το Riksföreningen Hepatit C στη Στοκχόλμη, του οποίου η δράση επιχειρεί να διασφαλίσει το ότι οι άνθρωποι με ηπατίτιδα C έχουν πρόσβαση στις βέλτιστες θεραπείες.

Οι γυναίκες αυτές, και πολλές άλλες, εργάζονται με στόχο να γίνει η εξάλειψη της ηπατίτιδας C το επόμενο μεγαλύτερο επίτευγμα της ανθρωπότητας. Για να εξασφαλίσετε ότι η φωνή των ασθενών βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας, την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας (28 Ιουλίου) η πρωτοβουλία Committed to Cure θα ξεκινήσει καμπάνια στο ευρύ κοινό για την ευαισθητοποίηση της νόσου και, το σημαντικότερο, για το γεγονός ότι είναι ιάσιμη. Για να επιτευχθεί αυτό, η εκστρατεία ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δείξουν τη δική τους Δέσμευση στη Θεραπεία (Commitment to Cure), κοινοποιώντας μια ”c-selfie” είτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #CisForCure είτε στην ψηφιακή πλατφόρμα www.committedtocure.org.

Διαβάστε ακόμη:

Ξανθός & χώρες του Ευρωπαϊκού νότου συγκροτούν Επιτροπή για την διαπραγμάτευση των ακριβών φαρμάκων

Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας: Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρεμβαίνει - Δράσεις με τον Προμηθέα & τον ΟΚΑΝΑ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved