Καρκίνος παχέος εντέρου: Το φρούτο που μειώνει τον κίνδυνο
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται στην εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου.
Είναι πολύ συχνός και θανατηφόρος καρκίνος. Στις δυτικές κοινωνίες, αποτελεί τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο για άντρες και γυναίκες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.
Η πιθανότητα ενός ατόμου να αναπτύξει στη διάρκεια της ζωής του τη νόσο είναι 5-6% και το 1/3 πεθαίνει από τη νόσο.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων του Τέξας και της Βόρειας Καρολίνας έδειξαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή που περιέχει ένα συγκεκριμένο αποξηραμένο φρούτο μπορεί να επενεργήσει θετικά στο μικροβίωμα του γαστρεντερικού συστήματος, κατά μήκος του εντέρου συμβάλλοντας έτσι σε μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
«Κατά τη έρευνά μας καταφέραμε να δείξουμε ότι τα αποξηραμένα δαμάσκηνα προάγουν την συγκράτηση των καλών βακτηρίων στο έντερο και με αυτό τον τρόπο ενδέχεται να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια dr Nancy Turner, καθηγήτρια διατροφής.
Η έρευνα διεξήχθη σε μοντέλο πειραματόζωων και παρότι τα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά για να ενισχυθούν πρέπει να γίνουν πρόσθετες έρευνες σε ανθρώπους τονίζουν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο σε άτομα κάτω των 40 ετών
Καρκίνος παχέος εντέρου: Πως μειώνεται ο κίνδυνος;
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ξηρός καρπός που μειώνει τον κίνδυνο