ΥΓΕΙΑ

Πρόληψη: 9 σημαντικές εξετάσεις που πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα

Οι αντικρουόμενες κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη ενδέχεται να σας αποτρέψουν από κάποιες ιατρικές εξετάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αποβούν σωτήριες για την υγεία σας.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι Οργανισμοί Υγείας τάσσονται υπέρ της εξατομικευμένης φροντίδας που σχετίζονται με τους παράγοντες κινδύνου που αφορούν κάθε άνθρωπο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πρόληψης των ΗΠΑ, οι εξετάσεις που πρέπει να κάνει μια γυναίκα είναι οι εξής:

Τεστ Παπανικολάου

Όλες οι γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών πρέπει να υποβάλλονται τακτικά σε τεστ Παπανικολάου που ανιχνεύει τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρέπει να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Κολονοσκόπηση

Οι γυναίκες 50 έως 75 πρέπει να υποβάλλονται μία φορά στα 10 χρόνια σε κολονοσκόπηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες η εξέταση θα πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με τον γιατρό. Η κολονοσκόπηση είναι η πιο αξιόπιστη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση προκαρκινικών αλλοιώσεων ή πολυπόδων στο έντερο που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος για τις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα.

Μαστογραφία

Οι γυναίκες ηλικίας 50-74 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε δύο χρόνια. Αν είστε μεταξύ 40 και 49 ή πάνω από 75 ετών η συχνότητα της εξέτασης θα αποφασιστεί από τον γιατρό σας. Αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών στην οικογένεια, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει πιο συχνές μαστογραφίες.

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Όλες οι γυναίκες άνω των 18 πρέπει να μετρούν την αρτηριακή τους πίεση τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Αν παρατηρείτε αυξομειώσεις στην πίεση, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει αλλαγές στη διατροφή και άσκηση, καθώς και φαρμακευτική αγωγή.

Μέτρηση λιπιδίων

Τα λιπίδια του αίματος είναι κυρίως η χοληστερόλη, τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια. H μέτρηση των ολικών λιπιδίων στο αίμα δίνει λίγες πληροφορίες για τη μεταβολική κατάσταση του οργανισμού. Έτσι σε περίπτωση διαταραχής, είναι σημαντικό να μετρηθούν σε πρώτη φάση τα τριγλυκερίδια, η HDL και η LDL χοληστερόλη του οργανισμού. Ανάλογα με τον τύπο τής επιμέρους διαταραχής, καθορίζεται η περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση ή η θεραπεία. Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία σε κάθε περίπτως και πρέπει να υποβάλλονται σε αυτή όλες οι γυναίκες άνω των 45 ετών μία φορά τον χρόνο.

Εξέταση για ηπατίτιδα C

Όλα τα άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1945-1965 και έκαναν χρήση εξαρτιογόνων ουσιών, τατουάζ, μανικιούρ, πεντικιούρ ή έλαβαν αίμα με μεταγγίσεις πριν από τον Ιούνιο του 1992, θα πρέπει να εξεταστούν για Ηπατίτιδα C καθώς μέχρι το 1992 δεν ήταν διαθέσιμο το τεστ διάγνωσης. Επειδή πρόκειται για σιωπηλή νόσο που δεν δίνει συμπτώματα, είναι χρήσιμο να υποβάλλεστε στην εξέταση μία φορά τον χρόνο. Αν η ηπατίτιδα μείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

Μέτρηση σακχάρου

Ο έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, στο πλαίσιο ενός τσεκ απ που περιλαμβάνει εξετάσεις ούρων και αίματος. Αφορά περισσότερο τις γυναίκες μεταξύ 40 και 70 που είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη.

Τεστ οστικής πυκνότητας

Αφορά τις γυναίκες άνω των 65 και πρέπει να γίνεται κάθε δύο χρόνια αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης ή ιστορικό καταγμάτων, διαφορετικά κάθε 10ετία.

Εξέταση για κατάθλιψη

Πρόκειται ουσιαστικά για μία συζήτηση με το γιατρό σας που θα διαγνώσει τυχόν προβλήματα ψυχικής υγείας. Η κατάθλιψη είναι δύο φορές πιο συχνή στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας μέχρι το 2020 θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Η έγκαιρη διάγνωσή της μπορεί να προλάβει σημαντικά προβλήματα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος παχέος εντέρου: Πως μειώνεται ο κίνδυνος;

Αυτή είναι η άριστη διατροφή για την πρόληψη καρκίνου του μαστού

Το καλοκαιρινό φρούτο που ρίχνει την αρτηριακή πίεση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved