ΥΓΕΙΑ

Θάνατος από καρκίνο του εντέρου: Η διατροφή που μειώνει κατά 70% τον κίνδυνο

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο συχνότερος καρκίνος του πεπτικού συστήματος, ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στους άνδρες και ο δεύτερος συχνότερος στις γυναίκες.

Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει περίπου 5% πιθανότητες στη ζωή του να αναπτύξει καρκίνο του παχέος εντέρου.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη, πραγματοποίησαν μελέτη βασιζόμενοι σε στοιχεία από 1.659 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με τη νόσο.

Οι 561 από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα μιας δεκαετίας, με τους 169 να πεθαίνουν από τον καρκίνο και τους υπόλοιπους από άλλα αίτια (π.χ. καρδιολογικά).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, οι ασθενείς που έτρωγαν άφθονα λιπαρά ψάρια, διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Το όφελος αποδίδεται στα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν και τα οποία πιστεύεται ότι μπορεί να καταστείλουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων και να εμποδίσουν την τροφοδοσία των καρκινικών κυττάρων με αίμα.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Gut», προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ασκούν αντινεοπλασματική δράση, αλλά η πιθανή επίδρασή τους στην επιβίωση από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν είχε διερευνηθεί.

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (μέσω τροφίμων και διατροφικών συμπληρωμάτων) από τους ασθενείς τους, πριν και μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους έτρωγαν τα περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (2,1 γραμμάρια την εβδομάδα) από λιπαρά ψάρια, είχαν κατά 41% λιγότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας της νόσου, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τα λιγότερα (κάτω από 0,7 γραμμάρια την εβδομάδα).

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το όφελος για όσους αύξησαν σημαντικά την κατανάλωση ψαριών μετά τη διάγνωση του καρκίνου: είχαν κατά 70% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσους δεν βελτίωσαν ή βελτίωσαν ελάχιστα τη διατροφή τους.

Αντιθέτως, όσοι μείωσαν την κατανάλωση ψαριών μετά τη διάγνωση του καρκίνου τους διέτρεχαν κατά 10% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Η προστατευτική δράση των λιπαρών οξέων ήταν εντονότερη στους εθελοντές φυσιολογικού σωματικού βάρους οι οποίοι δεν έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη (σ.σ. το φάρμακο χορηγείται για την πρόληψη των εμφραγμάτων, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δρα προστατευτικά και έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου).

Ανάλογα φαίνεται να είναι τα οφέλη και από τα διατροφικά συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, αν και ο αριθμός των ασθενών που τα έπαιρναν ήταν μικρός, προσθέτουν οι ερευνητές.

Αν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε άλλες μελέτες, οι ασθενείς θα μπορούν να βελτιώνουν την πρόγνωσή τους με μία απλή, διατροφική παρέμβαση, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Ορθοκολικός καρκίνος: Σε ποια ηλικία πρέπει να ξεκινά ο προληπτικός έλεγχος

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ο ξηρός καρπός που μειώνει τον κίνδυνο

Πολύποδες εντέρου: Ποιες τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved