ΥΓΕΙΑ

Πρόγραμμα ύπνου & IQ: Τι ισχύει για τους άντρες και τι για τις γυναίκες

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχει μια άμεση σχέση ανάμεσα στις συνήθειες του ύπνου και την ευφυΐα, όμως οι μηχανισμοί που καθοδηγούν αυτή τη σχέση εκτιμάται ότι διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η ίδια η δομή του εγκεφάλου αλλά και η ορμονική λειτουργία αντρών και γυναικών είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που εξηγούν αυτές τις διαφορές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα Γερμανών επιστημόνων, τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου Φόρουμ Νευροεπιστήμης που πραγματοποιήθηκε στην Κοπεγχάγη, οι γυναίκες πρέπει να κοιμούνται καλά το βράδυ για να ενισχύσουν την εγκεφαλική τους λειτουργία, ενώ οι άντρες μπορούν να απολαύσουν τα ίδια οφέλη με το μεσημεριανό ύπνο.

Οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου ανέλυσαν τις συνήθειες του ύπνου 160 ενηλίκων (72 γυναίκες και 88 άντρες) που κάλυπταν όλο το φάσμα του δείκτη IQ, τους οποίους υπέβαλαν σε συμπληρωματικά τεστ ευφυΐας για να αξιολογήσουν τη συλλογιστική τους ικανότητα και τις επιδόσεις τους στην επίλυση προβλημάτων.

Επίσης, οι επιστήμονες παρακολούθησαν πώς απεικονίζονται οι υπνικές άτρακτοι (διαστήματα έντονης εγκεφαλικής λειτουργίας) κατά τα στάδια του ύπνου μη γρήγορης κίνησης των ματιών (non-REM). Οι υπνικές άτρακτοι ποικίλλουν σε διάρκεια και ένταση και ενεργοποιούν διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου, ενώ έχουν συνδεθεί στο παρελθόν με το επίπεδο ευφυΐας.

Οι επιστήμονες εντόπισαν συσχέτιση ανάμεσα στις πιο αργές υπνικές ατράκτους και την ευφυΐα μόνο στις γυναίκες. Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Μάρτιν Ντρέσλερ, η παρουσία των ατράκτων ενδεχομένως είναι ενδεικτική της ποιότητας της λευκής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία συνδέεται άμεσα με τη φαιά ουσία, περιοχές που εμπλέκονται στην επεξεργασία των πληροφοριών. Ο Ντρέσλερ αναφέρει επίσης πως η ακεραιότητα της λευκής ουσίας φάνηκε να συνδέεται με το υψηλό IQ στις γυναίκες, αλλά όχι στους άντρες.

Οι θετικές επιδράσεις που παρατηρήθηκαν στις γυναίκες χάρη στον καλό βραδινό ύπνο παρατηρήθηκαν στον αντρικό πληθυσμό χάρη στο μεσημεριανό ύπνο διάρκειας 100 λεπτών.

«Είναι αρκετοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τις νοητικές ικανότητες και ο ύπνος είναι ένας από αυτούς» αναφέρει ο Ντρέσλερ, συμπληρώνοντας πως τα νέα ευρήματα θέτουν το πλαίσιο για να εξεταστεί περαιτέρω πώς επιδρούν στην εγκεφαλική λειτουργία οι διαφορές στις συνήθειες του ύπνου από άτομο σε άτομο.

Διαβάστε επίσης:

Ο χυμός που σας «χαρίζει» 90 λεπτά επιπλέον ύπνου

Πόσο πρέπει να κοιμούνται οι άντρες για να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη

Μεσημεριανός ύπνος: Πώς επηρεάζει την πίεση

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved