ΥΓΕΙΑ

Υπερεπάρκεια μαγνησίου: Ποιες παρενέργειες προκαλεί στον οργανισμό

Το μαγνήσιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που υπάρχει στα οστά, τους ιστούς και τα όργανα του σώματος.

Η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό, καθώς ενεργοποιεί περισσότερες από 300 διαφορετικές βιοχημικές αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, όλες εξίσου απαραίτητες για να λειτουργήσει σωστά.

Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες, ταχυκαρδία, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, διαταραχές του νευρικού συστήματος και αισθητικές διαταραχές στα άκρα όπως μουδιάσματα κλπ.

Βλαπτική για τον οργανισμό μπορεί να είναι όμως και η υπερεπάρκεια μαγνησίου. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι παίρνουν συμπληρώματα μαγνησίου χωρίς να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

Οι επιπτώσεις της υπερεπάρκειας μαγνησίου ή υπερμαγνησιαιμίας είναι οι εξής:.

Γαστρεντερικό

Το πρώτο σύμπτωμα της υπερεπάρκειας μαγνησίου είναι συνήθως η διάρροια, καθώς το μαγνήσιο δρα ως καθαρτικό στο έντερο. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με στομαχικές διαταραχές, όπως ναυτία και εμετό.

Καρδιά

Η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το καρδιαγγειακό σύστημα. Μια γνωστή παρενέργεια της υπερβολικής δόσης μαγνησίου είναι η σημαντική πτώση της πίεσης, με αποτέλεσμα το άτομο να παρουσιάζει υπόταση. Το πολύ μαγνήσιο στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αρρυθμίες, ενώ αν το μαγνήσιο φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, η καρδιά μπορεί ακόμη και να σταματήσει να χτυπά, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανακοπή.

Νεφρά

Υπό κανονικές συνθήκες τα νεφρά απομακρύνουν το περίσσευμα μαγνησίου από το αίμα. Οι επιπλοκές της τοξικότητας του μαγνησίου ωστόσο, μπορεί να εμποδίσουν τη διαδικασία. Τα επιβαρυμένα νεφρά λόγω ασθένειας ή αλκοολισμού, επίσης δεν μπορούν να αφαιρέσουν το μαγνήσιο από το αίμα αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η τοξικότητα του μαγνησίου.

Άλλες παρενέργειες

Η τοξικότητα του μαγνησίου μπορεί επίσης να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή, νοητική σύγχυση, ακόμη και λήθαργο.

Διαβάστε επίσης:

Υπερφόρτιση σιδήρου: Με ποια σοβαρή ασθένεια συνδέεται

Πώς θα βελτιώσετε την απορρόφηση ασβεστίου

Πώς θα καταλάβετε ότι σας λείπει κάλιο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved