ΥΓΕΙΑ

Επικίνδυνες δίαιτες στην εφηβεία: Ποιες καταστάσεις τις προκαλούν

Η εφηβεία είναι μία περίοδος που ευνοεί την ανάπτυξη διατροφικών διαταραχών. Οι σωματικές αλλαγές, η προσπάθεια αυτοπροσδιορισμού του ατόμου και οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, ωθούν τους εφήβους και ειδικά τα κορίτσια να αναπτύσσουν μια επικίνδυνη σχέση με το φαγητό.

Ερευνητές από την Αυστραλία εστίασαν στο οικογενειακό κλίμα ως παράγοντα υιοθέτησης επικίνδυνων διατροφικών συμπεριφορών από τα κορίτσια.

Στην Αυστραλία, περίπου το 39% εφήβων κοριτσιών και το 13% εφήβων αγοριών υιοθετούν μέτρια ή υπερβολική δίαιτα.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 4.000 κορίτσια 11 έως 14 ετών, σε 231 σχολεία τριών πολιτειών.

Τα κορίτσια απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με συμπεριφορές όπως το μέτρημα των θερμίδων, η μείωση της ποσότητας των γευμάτων και η παράλειψη γευμάτων ως μέσο ελέγχου του βάρους, βαθμολογώντας το πόσο συχνά υιοθετούσαν κάθε συμπεριφορά.

Συμπλήρωσαν επίσης ερωτηματολόγια διάθεσης, περιέγραψαν πόσο κοντά αισθάνονταν στους γονείς τους και αξιολόγησαν 3 θέματα σχετικά με τις διαφωνίες στο σπίτι.

Όσα κορίτσια είχαν υψηλότερα επίπεδα οικογενειακών συγκρούσεων ήταν πιθανότερο να κάνουν δίαιτα.

Τα κορίτσια με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και όσα είχαν πρώιμη έναρξη εφηβείας ήταν επίσης πιο πιθανό να κάνουν δίαιτα.

Η έρευνα έλαβε υπόψη μόνο μια χρονική περίοδο και δεν απαντά στο αν οι συγκρούσεις ή η κατάθλιψη προκαλούν την επικίνδυνη διατροφική συμπεριφορά. Δείχνει μόνο ότι συνδέονται, σημειώνουν οι ερευνητές.

Ο ερευνητής Adrian B. Kelly, του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέονται με την εμφάνιση επικίνδυνης διατροφικής συμπεριφοράς, όπως συναναστροφές με συνομηλίκους, ΜΜΕ και γονείς/οικογένεια.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Eating Behaviors.

Διαβάστε επίσης:

Διατροφικές διαταραχές: Οι 5 σοβαρές επιπτώσεις τους στην υγεία

Τεστ: Μάθε αν έχεις διατροφική διαταραχή!

«Τα πρότυπα για λεπτό σώμα μπορούν να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές τους εφήβους», γράφει ο Θάνος Ασκητής

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved