ΥΓΕΙΑ

Τα «7 αμαρτήματα» της πέψης που προκαλούν φούσκωμα, δυσκοιλιότητα και καούρα

Το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, η καούρα και οι στομαχικές κράμπες είναι μερικές από τις συχνότερες ενοχλήσεις που αντιμετωπίζει κανείς σε κάθε ηλικία.

Σε αρκετές περιπτώσεις, τα συμπτώματα οφείλονται σε κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει και οι οποίες δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.

«Το πεπτικό σύστημα δεν είναι απλώς ένας σωλήνας, αποτελείται από επιμέρους τμήματα, σε καθένα από τα οποία διενεργούνται διαφορετικές διεργασίες, αλλά και από διαφορετικά είδη κυττάρων. Τα κύτταρα αυτά παράγουν ουσίες, όπως ένζυμα, οξέα ή ορμόνες που καθοδηγούν τα τμήματα του πεπτικού πώς να ‘κάνουν τη δουλειά τους’. Όλα αυτά τα ‘εξαρτήματα’ πρέπει να λειτουργούν σωστά ώστε να εξασφαλιστεί καλή πέψη» αναφέρει η διατροφολόγος Κασσάντρα Μπαρνς.

Έτσι, μια δυσλειτουργία σε οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες ενοχλήσεις. Παρακάτω θα δείτε ποια είναι τα «7 αμαρτήματα» που δυσκολεύουν την πέψη και προκαλούν αυτές τις ενοχλήσεις.

1. Υπερβολική ποσότητα φαγητού

Το πολύ φαγητό καταπονεί τρομερά το πεπτικό σύστημα, αφού αυτό αδυνατεί να παραγάγει τις αναγκαίες ποσότητες ουσιών (π.χ. οξέα στο στομάχι ή ένζυμα) που θα καταφέρουν να διαχειριστούν τον όγκο της τροφής. Μια μεγάλη μερίδα φαγητού ασκεί υπερβολική πίεση στους μύες που ελέγχουν τις τροφές που έχουν διασπαστεί, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται το αίσθημα της καούρας.

2. Ανεπαρκής μάσηση

Η καλή μάσηση εξασφαλίζει ότι η τροφή έχει μοιραστεί καταλλήλως σε μικρότερα τμήματα ώστε να διασπαστεί ευκολότερα καθώς «ταξιδεύει» κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα. Η ανεπαρκής μάσηση της τροφής οδηγεί πολύ συχνά στο φούσκωμα, την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι και τις στομαχικές κράμπες.

3. Ανεπαρκής πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την ομαλή γαστρεντερική λειτουργία. Ιδιαίτερα οι υδατοδιαλυτές ίνες, δηλαδή αυτές που διασπώνται από το νερό, βοηθούν ώστε τα κόπρανα να είναι πιο μαλακά και οι τροφές να απορρίπτονται ευκολότερα από τον πεπτικό σωλήνα. Επίσης, οι υδατοδιαλυτές ίνες διασπώνται από τα «καλά» βακτήρια του στομάχου, παράγοντας ουσίες που τρέφουν τα τοιχώματα του εντέρου. Οι υδατοδιαλυτές ίνες βρίσκονται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, στο λιναρόσπορο, τη βρώμη, τα φασόλια και τον αρακά.

4. Υπερβολικό στρες

Το στρες επηρεάζει αρνητικά κάθε πτυχή της σωματικής και ψυχικής υγείας. Οι νευροδιαβιβαστές –χημικές ουσίες που μεταφέρουν νευρικά σήματα– συμβάλλουν στον έλεγχο και την ενεργοποίηση διεργασιών της πέψης. Το στρες και το άγχος έχουν σαν αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ισορροπία των νευροδιαβιβαστών και επομένως δυσκολεύουν την πέψη.

5. Αποχή από τη σωματική άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί το γαστρεντερικό και προωθεί τις τροφές κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα. Η συστηματική γυμναστική αλλά και κάθε είδους σωματική δραστηριότητα μέσα στην ημέρα (π.χ. περπάτημα, κηπουρική) αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για τα άτομα που πάσχουν από χρόνια δυσκοιλιότητα. Επίσης, η σωματική άσκηση εξουδετερώνει το στρες κι έτσι είναι βοηθητική και για τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

6. Κατάχρηση αντιβιοτικών

Τα αντιβιοτικά είναι σωτήρια ενάντια στις σοβαρές βακτηριακές λοιμώξεις, δεν πρέπει όμως να λαμβάνονται χωρίς συνταγή γιατρού και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αφού μπορεί να απορρυθμίσουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

7. Έλκος στομάχου

Το αίσθημα καψίματος και ο πόνος στο στομάχι περίπου δύο ώρες μετά από ένα γεύμα και για διάστημα αρκετών ημερών ή εβδομάδων πιθανότατα υποδεικνύουν έλκος στο στομάχι. Η άμεση επίσκεψη στο γιατρό ώστε να χορηγηθεί θεραπεία αλλά και η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (π.χ. μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, εσπεριδοειδών, μπαχαρικών, καπνιστών προϊόντων) είναι δύο αναγκαία μέτρα ώστε να αποφευχθούν μόνιμες βλάβες στα τοιχώματα του στομάχου.

Δείτε κι αυτό:

Δυσπεψία: Ποια τα βασικά συμπτώματα, πώς θα την αντιμετωπίσετε

Οι 10 κανόνες για να προστατεύσετε τον οισοφάγο σας

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Γιατί δεν πρέπει να αγνοούμε τα συμπτώματα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved