ΥΓΕΙΑ

Πρόωρο μωρό και χαμηλό σωματικό βάρος: Ποιος κίνδυνος εγκυμονεί

Ο απαιτούμενος χρόνος κύησης για την ενδομήτρια δημιουργία και ολοκλήρωση ενός παιδιού ανέρχεται στις 40 εβδομάδες.

Τα μωρά που δεν συμπληρώνουν αυτό το διάστημα είναι πρόωρα και παρότι είναι ολοκληρωμένοι οργανισμοί, αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους.

Η νοσηρότητα των πρόωρων μωρών εξαρτάται από τον βαθμό προωρότητας, αν δηλαδή η ηλικία κύησης είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη των 33 εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, τα πρόωρα μωρά και το χαμηλό βάρος στη γέννηση, επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών.

Αυτό οφείλεται στην διακοπή της μεταφοράς του ασβεστίου από τη μητέρα στο έμβρυο κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης.

Στην έρευνα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Έρευνας και Τεχνολογίας της Νορβηγίας περιλήφθηκαν 186 ενήλικες ηλικίας 26-28 ετών.

Από τους συμμετέχοντες, 52 είχαν πολύ χαμηλό βάρος στη γέννηση (μέσο βάρος 1,2 κιλά και μέση ηλικία κύησης 29 εβδομάδων), 59 συμμετέχοντες γεννήθηκαν με τη συμπλήρωση των 40 εβδομάδων αλλά με χαμηλό βάρος, κάτω από 3 κιλά, ενώ η ομάδα ελέγχου περιελάμβανε 77 ενήλικες που είχαν συμπληρώσει τις 40 εβδομάδες και γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι ενήλικες που γεννήθηκαν πρόωρα έχουν χαμηλότερη μέγιστη οστική μάζα σε σύγκριση με αυτούς που γεννήθηκαν στο τέλος της κύησης.

Ωστόσο, ενήλικες που είχαν γεννηθεί μικροί για την ηλικία κύησης, με τελειόμηνη κύηση, επίσης είχαν χαμηλότερη οστική μάζα σε σχέση με ενήλικες που γεννήθηκαν με φυσιολογικό βάρος στο τέλος της κύησης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όσοι γεννήθηκαν πρόωρα με πολύ μικρό σωματικό βάρος και όσοι γεννήθηκαν στο τέλος της κύησης αλλά ήταν μικροί για την ηλικία κύησης, είχαν χαμηλότερη οστική μάζα σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη D και πρωτεΐνη, σε συνδυασμό με άσκηση με βάρη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει παιδιά που γεννήθηκαν λιποβαρή να μειώσουν τον κίνδυνο καταγμάτων οστών στο μέλλον.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας στο Μόναχο.

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρα βρέφη: Ποια είναι τα πιθανά προβλήματα υγείας

Η μέθοδος «καγκουρό» που σώζει τα νεογέννητα από το θάνατο

Έλλειψη βιταμίνης D στην εγκυμοσύνη: Από ποιο αυτοάνοσο κινδυνεύει το παιδί

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved