ΥΓΕΙΑ

Καισαρική: Για ποιο αναπνευστικό πρόβλημα αυξάνει τις πιθανότητες

Τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή δεν εκτίθενται στα μητρικά βακτήρια τα οποία λειτουργούν μελλοντικά προστατευτικά για διάφορες ασθένειες, όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, ο διαβήτης και οι διαταραχές του μεταβολισμού.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλώσουν αναπνευστικά προβλήματα, συγκριτικά με εκείνα που έχουν γεννηθεί φυσιολογικά.

Ελβετοί επιστήμονες μελέτησαν σχεδόν 3.000 παιδιά, των οποίων η αναπνευστική υγεία είχε τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση μέχρι και τη συμπλήρωση του όγδοου έτους ζωής. Μέχρι τότε, περίπου το 12% (362 παιδιά) είχε διαγνωστεί με άσθμα για το οποίο ο θεράπων ιατρός είχε συνταγογραφήσει εισπνεόμενα στεροειδή.

Περίπου το 9% των παιδιών αυτών είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή αλλά αυτά είχαν σχεδόν 80% πιθανότητες να εκδηλώσουν άσθμα συγκριτικά με όσα είχαν γεννηθεί με φυσιολογικό τοκετό.

Η σχέση ήταν ισχυρότερη για το 9% των παιδιών που είχαν δύο αλλεργικούς γονείς, καθώς είχαν ήδη γενετική προδιάθεση να εκδηλώσουν αναπνευτιστική πάθηση.

Παρά τα αντικρουόμενα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς για τη σχέση του άσθματος με την καισαρική τομή, οι ερευνητές υπογραμμίζουν τους πιθανούς κινδύνους της επιλεκτικής καισαρικής τομής, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες στον δυτικό κόσμο επιλέγουν να αποφύγουν τον φυσιολογικό τοκετό.

Η μητέρα θα πρέπει να είναι ενήμερη του κινδύνου εκδήλωσης άσθματος για το παιδί, ειδικά όταν οι γονείς έχουν και οι ίδιοι ιστορικό άσθματος ή αλλεργιών.

Το άσθμα επηρεάζει πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως, και η συχνότερη παιδιατρική χρόνια πάθηση. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται ο συριγμός, η δύσπνοια, ο βήχας και τη στηθάγχη.

Νορβηγική μελέτη είχε δείξει ότι τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή είχαν μετριοπαθώς αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος.

Διαβάστε επίσης:

Γέννα με καισαρική: Πότε επιβάλλεται

Οι καισαρικές συμβάλλουν στην απώλεια της ικανότητας για γέννα με φυσιολογικό τοκετό

Λοιμώξεις αναπνευστικού: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved