ΥΓΕΙΑ

Οι 10 κανόνες για να προστατεύσετε τον οισοφάγο σας

Ο οισοφάγος είναι ένας σωλήνας μήκους περίπου 20 εκατοστών που ενώνει το φάρυγγα με το στομάχι.

Αποτελείται από μύες που συσπώνται ώστε οι τροφές να μεταφέρονται με ευκολία στο στομάχι.

Ο οισοφάγος διαθέτει δύο σφιγκτήρες, έναν στο ανώτερο και έναν στο κατώτερο άκρο του. Πρόκειται για δακτυλίους που αποτελούνται από μύες και οι οποίοι διαστέλλονται όταν περνά από τον οισοφάγο η τροφή. Μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, οι δακτύλιοι παραμένουν σε συστολή ώστε να μην παλινδρομούν προς τον οισοφάγο οι τροφές και τα γαστρικά υγρά.

Οι σφιγκτήρες χαλαρώνουν με την πάροδο των ετών, καθιστώντας πιο πιθανή την εκδήλωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, μιας πάθησης στην οποία τα οξέα του στομάχου μετακινούνται ανοδικά από το στομάχι προς τον οισοφάγο. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στον οισοφάγο και εκδηλώνεται κατά κύριο λόγο με την καούρα. Σε μερικές περιπτώσεις ο πόνος είναι τόσο έντονος που το άτομο αισθάνεται ότι παθαίνει έμφραγμα.

Ορισμένα άτομα παρουσιάζουν ευαισθησία σε συγκεκριμένες τροφές που χαλαρώνουν τον κατώτερο σφιγκτήρα, με αποτέλεσμα τα οξέα του στομάχου να παλινδρομούν ευκολότερα προς τον οισοφάγο. Το άγχος επίσης αυξάνει την ευαισθησία του οισοφάγου, εντείνοντας το αίσθημα της καούρας.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να προκαλέσει πληγές (έλκη) στον οισοφάγο, οδηγώντας σε πόνο, ναυτία, καούρα και πόνο στο στήθος. Τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών, όπως ο οισοφάγος Barrett και ο καρκίνος του οισοφάγου.

Πώς θα προστατεύσετε τον οισοφάγο σας

1. Να καταναλώνετε μικρά γεύματα ώστε οι τροφές να μην παραμένουν στο στομάχι αλλά να προωθούνται προς το λεπτό έντερο.

2. Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση τροφών και ροφημάτων/ποτών με καφεΐνη, σοκολάτα, μέντα, δυόσμο και αλκοόλ.

3. Να αποφεύγετε τα ανθρακούχα ποτά.

4. Να αποφεύγετε την υπερκατανάλωση λιπαρών, ειδικά λιπαρών κακής ποιότητας (π.χ. τρανς λιπαρά).

5. Να καταναλώνετε πολλά φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας ωστόσο τα όξινα προϊόντα (πορτοκάλι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ, ανανάς, τομάτες) εάν έχετε παρατηρήσει ότι σας προκαλούν ενοχλήσεις.

6. Εάν το βάρος σας ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού, υιοθετήστε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής και σωματικής άσκησης.

7. Να αποφεύγετε τα πολύ στενά ρούχα, ιδιαίτερα όσα πιέζουν υπερβολικά την κοιλιακή χώρα.

8. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από ένα γεύμα.

9. Να αποφεύγετε τα μεταμεσονύκτια σνακ. Μην τρώτε τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο.

10. Να φροντίζετε ο αυχένας να έχει επαρκή υποστήριξη στον ύπνο για να μειώσετε τις πιθανότητες παλινδρόμησης των οξέων.

Πηγή: LiveScience

Διαβάστε επίσης:

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Παλινδρόμηση χολής: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Ποιος ο ρόλος του καφέ

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved