ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του προστάτη: Ο ρόλος του αριθμού των ερωτικών συντρόφων

Ο καρκίνος του προστάτη έχει συνδεθεί με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως τα κονδυλώματα και η γονόρροια, τα οποία αποτελούν τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη βρίσκεται σε συνάρτηση με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων που είχε κάποιος άνδρας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις εξέτασαν 753 άνδρες ηλικίας 40-64 ετών που είχαν εκδηλώσει τη νόσο και τους σύγκριναν με 703 υγιείς άνδρες της ίδιας ηλικίας. Εκείνοι που είχαν εκδηλώσει στο παρελθόν γονόρροια είχαν ελάχιστα αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, ενώ άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν αύξησαν τον κίνδυνο σε στατιστικά σημαντικό ποσοστό.

Ωστόσο, η ύπαρξη δύο ή περισσοτέρων ερωτικών συντρόφων στην εφηβεία, στην ηλικία των 20, των 40 και μεταξύ 50-64 ετών, αύξησε τον κίνδυνο για καρκίνο σε σύγκριση με όσους είχαν έναν ερωτικό σύντροφο σε καθεμία από αυτές τις περιόδους της ζωής τους.

Επιπλέον, άνδρες που είχαν 30 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους κατά τη διάρκεια της ζωής τους κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν επιθετική μορφή καρκίνου του προστάτη.

Σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες, η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ηλικία της πρώτης ερωτικής επαφής δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Καρίν Α. Ρόζενταλ, η σεξουαλική συμπεριφορά των ανδρών και η επακόλουθη έκθεσή τους σε λοιμώδεις παράγοντες συμβάλλουν στην αιτιολογία του καρκίνου του προστάτη.

Χρειάζονται πάντως περαιτέρω έρευνες, προκειμένου να διευκρινιστούν οι ακριβείς παράγοντες που διέπουν τη σχέση μεταξύ του αριθμού των ερωτικών συντρόφων και του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τη θεωρία ότι ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να προκληθεί από κάποιο λοιμώδη παράγοντα, επειδή οι άνδρες με πολλούς ερωτικούς συντρόφους εκτίθενται περισσότερο σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Διαβάστε επίσης:

Αφροδισιοφοβία: Η φοβία που μας κρατά μακριά από το σεξ

Χλαμύδια: Τρόποι μετάδοσης, επιπτώσεις και αντιμετώπιση

Όταν τα ΣΜΝ δεν μεταδίδονται με το σεξ...

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved