ΥΓΕΙΑ

Ασπιρίνη: Για ποιους καρκινοπαθείς αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης

Νέα σημαντικά στοιχεία για την ευεργετική δράση της ασπιρίνης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.

Ο Δρ Πήτερ Έλγουντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν στοιχεία από 47 ήδη δημοσιευμένες μελέτες και διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου που έπαιρναν καθημερινά ασπιρίνη είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τη νόσο, συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαιρναν ασπιρίνη.

Συγκεκριμένα η συνδυαστική ανάλυση 11 ερευνών για τον καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι η χρήση ασπιρίνης σχετίστηκε με 24% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από τη νόσο.

Αντίστοιχα, οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 11% και 13% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του μαστού και του προστάτη.

Σύμφωνα με τον Δρα Έλγουντ, οι πάσχοντες από καρκίνο θα πρέπει να θυμούνται ότι η ασπιρίνη έχει και παρενέργειες, έχει όμως και οφέλη, τα οποία τελούν υπό διερεύνηση.

«Το σωστό είναι οι ασθενείς να γνωρίζουν και τα θετικά και τα αρνητικά της ασπιρίνης και να ενθαρρύνονται να συμμετέχουν σε αποφάσεις που αφορούν την πρόληψη αλλά και θεραπεία του καρκίνου» εξηγεί.

Σύμφωνα με ισχυρά επιστημονικά στοιχεία πάντως, 81 mg ασπιρίνης μπορούν να συντελέσουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου, με καθημερινή χρήση.

Η μελέτη δεν είναι καταληκτική, καθώς από τις 47 επιμέρους έρευνες που εξετάστηκαν, ορισμένες έδειξαν ότι οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, ενώ κάποιες άλλες όχι.

Οι επιστήμονες πιστεύουν όμως ότι είναι βιολογικά εφικτό η ασπιρίνη να μπορεί να επιδράσει θετικά σε κάποιους καρκίνου, καθώς αναστέλλει τη δράση των αιμοπεταλίων τα οποία έχει αποδειχθεί ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη των όγκων και την μετάσταση του καρκίνου.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS ONE.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο πάγκρεας: Τι αυξάνει τον κίνδυνο σύμφωνα με νέα στοιχεία

Στένωση αορτικής βαλβίδας: Τα τρία βασικά "καμπανάκια"

Αλτσχάιμερ: Το σύμπτωμα που πρέπει να σας ενεργοποιήσει

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved