ΥΓΕΙΑ

Γιατί δεν ξεκουραζόμαστε όταν κοιμόμαστε σε ξένο κρεβάτι;

Πόσες φορές έχει τύχει να κοιμηθείτε σε ξένο κρεβάτι; Τώρα σκεφτείτε πόσες φορές ξυπνήσατε πραγματικά ξεκούραστοι το πρωί! Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα είναι πολλές...

Έχετε αναρωτηθεί όμως γιατί συμβαίνει αυτό;

Η απάντηση έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου «Brown» στο Ροουντ Άιλαντ των ΗΠΑ, που δημοσιεύουν τη μελέτη τους στο επιστημονικό περιοδικό Current Biology.

Στο πλαίσιο της εργασίας τους, οι ερευνητές κατέγραψαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 35 ατόμων μετά από δύο νύχτες ύπνου σε εργαστηριακές συνθήκες, με διαφορά μιας εβδομάδας.

Σε όλους τους εθελοντές κατά το πρώτο βράδυ, ένα συγκεκριμένο δίκτυο του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου παρουσίαζε μεγαλύτερη δραστηριότητα, συγκριτικά με το δεξί ημισφαίριο, κατά το στάδιο του βαθέως ύπνου.

Όταν οι επιστήμονες τοποθέτησαν κοντά στο δεξί αυτί των εθελοντών μουσική για να διεγερθεί το αριστερό ημισφαίριο, ήταν πιθανότερο να ξυπνήσουν και να είναι σε εγρήγορση, συγκριτικά με όταν η μουσική είχε παίξει κοντά στο αριστερό αυτί για να διεγερθεί το δεξί ημισφαίριο.

Την δεύτερη νύχτα ύπνου στο εργαστήριο δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην δραστηριότητα δεξιού και αριστερού ημισφαιρίου, ούτε και στο δίκτυο που είχε ενεργοποιηθεί την πρώτη βραδιά.

Όπως εξηγούν οι Αμερικανοί ερευνητές, αυτό συμβαίνει διότι λόγω της αλλαγής περιβάλλοντος ο εγκέφαλος παραμένει σε εγρήγορση για πιθανές απειλές.

Ωστόσο, επειδή οι επιστήμονες μελέτησαν μόνο το πρώτο στάδιο του ύπνου δεν γνωρίζουν προς το παρόν αν το εγκεφαλικό δίκτυο του αριστερού εγκεφαλικού ημισφαιρίου παραμένει ζωηρό καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ή αν λειτουργεί σε βάρδιες με την δεξιά πλευρά του εγκεφάλου.

Διαβάστε επίσης:

Γυναικείος οργασμός: Ο παράγοντας που καθορίζει την επιτυχία

Μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια και σκνίπες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved