Καρκίνος του στόματος: Ποια διατροφή μειώνει τις πιθανότητες
Ο καρκίνος του στόματος προσβάλλει συνήθως τους άνω των 40 και «προτιμά» περισσότερο τους άνδρες και λιγότερο τις γυναίκες.
Τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα από καρκίνο του στόματος είναι μειωμένα, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν εν μέρει στο διαιτολόγιο των Ελλήνων που είναι πλούσιο σε φρούτα, δημητριακά και λάδι ελιάς.
Παλαιότερη έρευνα συμπεριέλαβε συνολικά 212 Έλληνες εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων έπασχαν από καρκίνο του στόματος.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, το ιατρικό ιστορικό τους και το γενικότερο τρόπο ζωής τους, με έμφαση στα θέματα που αφορούσαν στο διαιτολόγιό τους.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, μαγνήσιο και σίδηρο, συνδέονται άμεσα με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του στόματος, ανεξάρτητα από το αν παράλληλα τα άτομα είναι καπνιστές ή καταναλώνουν αλκοόλ.
Αντίθετα, το κρέας φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης της ασθένειας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι καπνιστές είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο και αυτοί που κατανάλωναν καθημερινά αλκοόλ δύο φορές. Δεν παρατηρήθηκε καμία συσχέτιση της ασθένειας με την ημερήσια κατανάλωση καφέ, την ηλικία ή το φύλο των ερωτηθέντων.
Οι ειδικοί προτρέπουν στην υιοθέτηση μιας διατροφής που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος στο πάγκρεας: Οι 2 ενδείξεις που μπορεί να εντοπίσει ο οδοντίατρος
Ελαιόλαδο: Ποιας ασθένειας τις επιπλοκές προλαμβάνει
Καρκίνος παχέος εντέρου: Ποιοι άνδρες έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν