Τα αναπνευστικά νοσήματα χτυπούν νέους και φτωχούς στην Ελλάδα - Η πρόληψη δεν επαρκεί
Η ενημέρωση των ασθενών από το σύστημα υγείας, καθώς και η συνεργασία ιατρών και ασθενών με τα ΜΜΕ, θα αποφέρουν αποτελέσματα στην πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση των Χρόνιων Αναπνευστικών Νοσημάτων (ΧΑΝ).
Αυτό επισημάνθηκε στο Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Ν.J.V. Athens Plazα από την Palladian Conferences, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Φ.Ε.Ε.) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.).
Ο κ. Νίκος Σιαφάκας, MD, PHD, FRCP Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για την ύπαρξη μίας μεγάλης γκάμας νοσημάτων που αφορά αρκετό κόσμο, τονίζοντας ότι το 10% του πληθυσμού, ηλικίας άνω των 40 χρόνων, υποφέρουν από Χρόνιο Αναπνευστικό Νόσημα, κυρίως άσθμα. Όπως σημείωσε, το σύστημα υγείας δεν επαρκεί για την κατάλληλη πρόληψη και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι ο κόσμος πεθαίνει. Ανέφερε δε ότι τα περισσότερα νοσήματα του αναπνευστικού χτυπούν τους νέους και τους φτωχούς, δύο πληθυσμιακές ομάδες που δεν ενημερώνονται κατάλληλα ή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές απαιτήσεις μίας θεραπείας, καθώς οι ασφαλιστικοί τους φορείς δεν καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.
Στο τέλος της ομιλίας του, υποστήριξε πως με τη συνεργασία ιατρών και ασθενών το υπάρχον σύστημα μπορεί να βελτιωθεί, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Νικόλαο Κουλούρη, Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντή της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», δύο από τα πιο συχνά και σοβαρά νοσήματα της πνευμονολογίας είναι το άσθμα και η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Το κάπνισμα παραμένει κυριότερος παράγοντας των αναπνευστικών νοσημάτων, ενώ όπως σημείωσε, το 2030, ένας στους πέντε θανάτους θα οφείλονται στα αναπνευστικά νοσήματα, αφού τα φάρμακα είναι πολύ ακριβά και αρκετός κόσμος δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.
Από τη μεριά της, η κυρία Μίνα Γκάγκα, Vice President της European Respiratory Society, Συντονίστρια Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής & του Κέντρου Άσθματος και Διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας στο ΝΝΘΑ Σωτηρία, σημείωσε ότι ο καρκίνος του πνεύμονα είναι θανατηφόρος και ως εκ τούτου είναι ένα από τα σοβαρότερα νοσήματα, ενώ επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία του ασθενή, την ποιότητα ζωής του, καθώς και αυτή της οικογένειάς του. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το ποσοστό του καπνίσματος στη χώρα μας ξεπερνά το 40% και είναι η πιο σοβαρή αιτία καρκίνου του πνεύμονα, ενώ τόνισε ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του πνεύμονα θα ξεπεράσουν σε λίγα χρόνια τους θανάτους από τον καρκίνο του μαστού.
Ο κ. Δημοσθένης Μπούρος, MD, PhD, FERS, FCCP Καθηγητής Πνευμονολογίας/Φυματιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), αναφέρθηκε στην ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση, μία χρόνια ινωτική διάμεση πνευμονοπάθεια άγνωστης αιτιολογίας, περιοριζόμενη στους πνεύμονες. Κύρια συμπτώματά της είναι η προοδευτικά εξελισσόμενη δύσπνοια και ο χρόνιος ξηρός βήχας, ενώ στάθηκε στο γεγονός ότι πολλοί συνάνθρωποι μας αγνοούν ακόμα και αυτά τα συμπτώματα χωρίς να προχωρήσουν σε κάποια εξέταση. Όπως σημείωσε, η μέση επιβίωση ασθενούς είναι 3,5 χρόνια από τη διάγνωση της ασθένειας, καθιστώντας το συγκεκριμένο νόσημα ως πολύ επικίνδυνο. Υπογράμμισε δε ότι από τον καρκίνο του μαστού έχουν διασωθεί εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ η ιδιοπαθής πνευμονικής ίνωση είναι ανίατη.
Ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.) και Αντιπρόεδρος της ELPEN Α.Ε., υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει πτωχευμένα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ την ίδια ώρα μειώνονται τα έσοδα των προμηθευτών υγείας, καθώς και οι δημόσιες φαρμακευτικές δαπάνες. Ερωτώμενος για τις ελλείψεις των φαρμάκων, απάντησε: «Κάθε χρόνο είμαστε όλο και πιο κοντά στο να υπάρξουν σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα. Δεν αναφέρομαι τόσο σε αυτά που έχουν υποκατάστατα, αλλά κυρίως στα ειδικά φάρμακα όπου ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα».
Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κοντοπίδη, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης, από το 2012 μέχρι και το 2015 ο Σύλλογος κατάφερε να αλλάξει το χάρτη της κυστικής ίνωσης, αφού συμμετέχοντας σε αρκετά συνέδρια, ενημερώθηκαν κατάλληλα και προχωρούν σε πολλές ενέργειες για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν την κυστική ίνωση. Η συνεργασία που προσδοκεί να έχει με διάφορους επιστήμονες υγείας, θα βοηθήσει τον Σύλλογο να πραγματοποιήσει περισσότερα στο μέλλον, βοηθώντας παράλληλα ολοένα και περισσότερο στην ενημέρωση και αντιμετώπιση των νοσημάτων.
Από τη μεριά του, ο κ. Κωνσταντίνος Γλυνός, MD, PhD, Πνευμονολόγος/Εντατικολόγος, Ιατρικός Σύμβουλος της GSK, υποστήριξε πως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια είναι η τρίτη κατά σειρά κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η οποία σκοτώνει σταδιακά και ύπουλα. Αναφερόμενος στο άσθμα, υπογράμμισε πως υπάρχει κακή συμμόρφωση στη θεραπεία του, καθώς το 45% των ασθενών δεν το ελέγχει.
Η κυρία Χαρά Κουσουλάκου, MSc Οικονομολόγος Υγείας & Συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αναφέρθηκε στην αποτύπωση χρήσης πόρων και στην εκτίμηση του συνολικού, άμεσου και έμμεσου, κόστους της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας και του άσθματος στην Ελλάδα ανά μέσο ασθενή. Η νοσοκομειακή περίθαλψη και η νοσηλεία αποτελούν τους μεγαλύτερους παράγοντες κόστους. Όπως υποστήριξε, η ΧΑΠ και το άσθμα είναι χρόνια νοσήματα με υψηλή χρήση πόρων που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση της ασθένειας και μόνο η σταθεροποίηση του ασθενή μπορεί να συμβάλει στη μείωσή τους.
Σύμφωνα με την κυρία Χριστίνα Γκράτζιου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας/Εντατικής Θεραπείας στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., Chair της ERS Advocacy Council και ΕU Secretary - EU Affairs, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας, αφού οι ασθενείς δε γνωρίζουν πολλά για το κάθε νόσημα. Στόχος της, όπως τόνισε, είναι η ενημέρωση των ασθενών και στη συνέχεια η πρόληψη κυρίως για τη ΧΑΠ και το άσθμα.
Αναφερόμενη στο συνολικό κόστος αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε πως ξεπερνά τα 380 δις ευρώ με το μεγαλύτερο κόστος να αντιστοιχεί στη ΧΑΠ και το άσθμα που είναι 200 δις ευρώ. Στο τέλος της ομιλίας της, τόνισε πως οι πολιτικοί κωφεύουν γι αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη για συνεργασία των ιατρών, των ασθενών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να πετύχουν οι στόχοι τους που δεν είναι άλλοι από την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων νοσημάτων.