ΥΓΕΙΑ

Οστεοπόρωση: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, πώς θα την καθυστερήσετε

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από ελάττωση της οστικής μάζας, η οποία συντελείται σταδιακά και χωρίς προειδοποιητικά σημάδια.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.

Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης εξαρτάται από το βαθμό οστικής πυκνότητας που επιτεύχθηκε κατά τα πρώτα έτη της ενηλικίωσης όσο και από το ρυθμό απώλειας οστού αργότερα στη διάρκεια της ζωής.

Η οστική πυκνότητα διαμορφώνεται από μια σειρά παραγόντων, όπως οι γενετικοί, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή και οι ορμόνες στην κάθε φάση της ζωής του ατόμου.

Η οστεοπόρωση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες , στις οποίες η απώλεια οστικής μάζας αυξάνεται περίπου 2% ετησίως στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης

-Πρόωρη εμμηνόπαυση

-Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής αμηνόρροια

-Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής υπογοναδισμός σε άνδρες

-Λήψη στεροειδών (π.χ., κορτιζόνη).

-Κάπνισμα

-Αποφυγή άσκησης

-Κατάχρηση αλκοόλ

-Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου με τις τροφές

-Ανεπάρκεια βιταμίνης D

Πώς μπορείτε να καθυστερήσετε την οστεοπόρωση

-Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να προσλαμβάνετε την συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου (περίπου τρία ποτήρια άπαχου γάλακτος την ημέρα ή ισοδύναμη ποσότητα τυριού ή γιαουρτιού).

-Ασχοληθείτε συστηματικά με κάποιο άθλημα ή άλλες φυσικές δραστηριότητες (μέτρια προς έντονη άσκηση).

-Αποφύγετε την καθιστική ζωή.

-Διακόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ.

-Πίνετε άφθονο νερό.

Διαβάστε επίσης:

Μέτρηση οστικής μάζας: Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση

Παιδί που δεν πίνει γάλα: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος

Σε πόσο χρόνο επουλώνεται ένα κάταγμα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved