Οστεοπόρωση: Ποιοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο, πώς θα την καθυστερήσετε
Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από ελάττωση της οστικής μάζας, η οποία συντελείται σταδιακά και χωρίς προειδοποιητικά σημάδια.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν η ασθένεια έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.
Ο κίνδυνος οστεοπόρωσης εξαρτάται από το βαθμό οστικής πυκνότητας που επιτεύχθηκε κατά τα πρώτα έτη της ενηλικίωσης όσο και από το ρυθμό απώλειας οστού αργότερα στη διάρκεια της ζωής.
Η οστική πυκνότητα διαμορφώνεται από μια σειρά παραγόντων, όπως οι γενετικοί, η φυσική δραστηριότητα, η διατροφή και οι ορμόνες στην κάθε φάση της ζωής του ατόμου.
Η οστεοπόρωση πλήττει περισσότερο τις γυναίκες , στις οποίες η απώλεια οστικής μάζας αυξάνεται περίπου 2% ετησίως στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.
Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης
-Πρόωρη εμμηνόπαυση
-Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής αμηνόρροια
-Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής υπογοναδισμός σε άνδρες
-Λήψη στεροειδών (π.χ., κορτιζόνη).
-Κάπνισμα
-Αποφυγή άσκησης
-Κατάχρηση αλκοόλ
-Χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου με τις τροφές
-Ανεπάρκεια βιταμίνης D
Πώς μπορείτε να καθυστερήσετε την οστεοπόρωση
-Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα, ώστε να προσλαμβάνετε την συνιστώμενη ποσότητα ασβεστίου (περίπου τρία ποτήρια άπαχου γάλακτος την ημέρα ή ισοδύναμη ποσότητα τυριού ή γιαουρτιού).
-Ασχοληθείτε συστηματικά με κάποιο άθλημα ή άλλες φυσικές δραστηριότητες (μέτρια προς έντονη άσκηση).
-Αποφύγετε την καθιστική ζωή.
-Διακόψτε ή περιορίστε το κάπνισμα και το αλκοόλ.
-Πίνετε άφθονο νερό.
Διαβάστε επίσης:
Μέτρηση οστικής μάζας: Ποιοι πρέπει να υποβάλλονται στην εξέταση
Παιδί που δεν πίνει γάλα: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος