ΥΓΕΙΑ

Επίμονο βούρτσισμα: Μήπως καταστρέφετε τα δόντια σας;

Είστε σχολαστικοί με το βούρτσισμα των δοντιών σας και πιστεύετε ότι όσο πιο σκληρά και επίμονα τα τρίβετε, τόσο καλύτερα τα καθαρίζετε;

Κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό στα δόντια σας σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στη Βρετανία, τονίζει ότι το παρατεταμένο και τραχύ βούρτσισμα των δοντιών καταστρέφει την αδαμαντίνη, την ουσία που περιβάλλει το εξωτερικό των δοντιών και τραυματίζει τα ούλα, ευνοώντας έτσι την ανάπτυξη ουλίτιδας και τερηδόνας.

Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας, οι Βρετανοί επιστήμονες υπέβαλαν σε μελέτη 12 διαφορετικά άτομα, για χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Καθ' όλη την περίοδο οι συμμετέχοντες δοκίμασαν 16 διαφορετικούς τρόπους βουρτσίσματος των δοντιών, με παραλλαγές τόσο ως προς την ασκούμενη πίεση, όσο και ως προς τη χρονική διάρκεια.

Οι συμμετέχοντας βούρτσιζαν τα δόντια τους για χρονικό διάστημα από 30 δευτερόλεπτα έως 3 λεπτά και ασκούσαν πίεση ίση με 75 έως 300 γραμμάρια.

Για την καταμέτρηση των διαφορετικών συνθηκών βουρτσίσματος, τα άτομα της έρευνας χρησιμοποίησαν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, συνδεδεμένες με έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, στον οποίο παράλληλα καταγράφηκαν τα επίπεδα της οδοντικής πλάκας πριν και μετά το βούρτσισμα.

Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι η ύπαρξη πλάκας στα δόντια έτεινε να ελαττώνεται όσο αυξανόταν τόσο η συχνότητα, όσο και η ασκούμενη πίεση.

Ωστόσο, όταν οι συμμετέχοντες παρέτειναν το χρόνο βουρτσίσματος πέραν των δύο λεπτών και την ασκούμενη πίεση άνω των 150 γραμμαρίων, δεν αποδείχθηκε ότι κατάφερναν να μειώσουν ακόμη περισσότερο τα επίπεδα της πλάκας αλλά, αντίθετα, προκαλούσαν μεγαλύτερες φθορές σε ούλα και δόντια.

Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες συνιστούν την άσκηση πίεσης στην επιφάνεια των δοντιών, ίσης με το βάρος ενός πορτοκαλιού 150 γραμμαρίων σε λεία, οριζόντια επιφάνεια.

Παρότι οι οδοντόβουρτσες που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη ήταν ηλεκτρικές, τα στοιχεία παραμένουν ίδια και για την περίπτωση των χειροκίνητων.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε λόγοι που πονάνε τα δόντια σας και δεν τους φαντάζεστε

Ουλίτιδα: Τι μπορεί να πάθετε αν αγνοήσετε την αιμορραγία των ούλων

Ευαίσθητα δόντια: 6 τρόποι να απαλλαγείτε οριστικά

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved