ΥΓΕΙΑ

Το Αλτσχάιμερ μπορεί να οφείλεται σε ιούς και βακτήρια, υποστηρίζουν 31 επιστήμονες

Αποτυγχάνουν η μία μετά την άλλη οι προσπάθειες θεραπείας της νόσου Αλτσχάιμερ και τα περιστατικά αυξάνονται δραματικά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το λόγο αυτό, ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων και γιατρών από διάφορες χώρες, με κοινή παρέμβασή της, ζητά πλέον να εξετασθεί σοβαρά το ενδεχόμενο η νευροεκφυλιστική ασθένεια να προκαλείται από ιούς όπως ο έρπης και από βακτήρια.

Με κοινό άρθρο τους στο περιοδικό της νόσου Αλτσχάιμερ Journal of Alzheimer Disease, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph, οι 31 επιστήμονες ζητούν να εξετασθεί επειγόντως η πιθανότητα η νόσος να προκαλείται από μικροοργανισμούς. Ως κύριοι ύποπτοι θεωρούνται ο ιός του έρπη (HSV-1), καθώς επίσης τα βακτήρια χλαμύδια και σπειροχαίτη.

Σήμερα, οι περισσότεροι επιστήμονες και αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες προσπαθούν να καταπολεμήσουν τις πλάκες της πρωτεΐνης αμυλοειδούς που σχηματίζονται στον εγκέφαλο και τις ελαττωματικές Τ-πρωτεΐνες

Ωστόσο, οι 31 επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο πραγματικός ένοχος είναι κάποιος μικροοργανισμός, ο οποίος «πυροδοτεί» σε πρώτη φάση τη συσσώρευση των καταστροφικών για τα εγκεφαλικά κύτταρα πλακών. Όπως αναφέρουν, η λύση τελικά θα έλθει από αντιμικροβιακά φάρμακα που θα «φρενάρουν» την άνοια.

«Αυτό που λέμε είναι ότι υπάρχουν πλέον αδιαμφισβήτητες ενδείξεις πως η νόσος Αλτσχάιμερ έχει μια αφανή μικροβιακή συνιστώσα. Δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε τα στοιχεία», δήλωσε ο καθηγητής Ντάγκλας Κελ της Σχολής Χημείας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Στον τρέχοντα αιώνα έχουν γίνει πάνω από 410 κλινικές δοκιμές φαρμάκων για τη νόσο. Μερικά έχουν αφήσει υποσχέσεις, αλλά κανένα δεν έχει καταφέρει πραγματικά να τη θεραπεύσει.

Οι «31» επισημαίνουν ότι στον εγκέφαλο των ηλικιωμένων υπάρχουν αρκετοί κοινοί ιοί και μικρόβια σε κατάσταση «ύπνωσης», που όμως μπορεί να «ξυπνήσουν» λόγω καταστάσεων στρες ή άλλης αιτίας που εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Με δεδομένο ότι σχεδόν δύο τρίτα των ανθρώπων έχουν τον ιό του έρπη, τον οποίο κάποτε κόλλησαν και αυτός δεν λέει πια να φύγει από το σώμα τους, οι επιστήμονες ζητούν να μελετηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο ο εν λόγω ιός να κάνει τη ζημιά, αφού είναι ήδη γνωστό ότι μπορεί να πλήξει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν, η συχνή μετάλλαξη του γονιδίου ΑΡΟΕ4, που καθιστά έναν στους πέντε ανθρώπους πιο ευάλωτο στη νόσο Αλτσχάιμερ, αυξάνει από την πλευρά της τις πιθανότητες λοίμωξης στον εγκέφαλο. Οι εγκεφαλικές λοιμώξεις προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Αλτσχάιμερ και οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η σχέση αυτή έχει παραγνωριστεί εδώ και χρόνια.

Οι ερευνητές δεν αποκλείουν μάλιστα ότι μια μελλοντική στροφή της έρευνας σε αντιμικροβιακή κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει και σε άλλες νευρολογικές παθήσεις, όπως το Πάρκινσον.

Να σημειωθεί πως ο επικεφαλής ερευνών της βρετανικής οργάνωσης για το Αλτσχάιμερ Alzheimer UK, Δρ Τζέημς Πίκετ, αντέτεινε ότι αν και όντως ο ρόλος των μικροβίων πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω, προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποδεικνύουν τους μικροοργανισμούς ως βασικούς ενόχους στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων. Επίσης, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται θέμα η νόσος να είναι κολλητική και ότι μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν κατά κάποιο τρόπο το αντίθετο.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: 6 στρατηγικές για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 60%

Η μοντέρνα συνήθεια που συρρικνώνει τον εγκέφαλο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved