ΥΓΕΙΑ

Ο παραμελημένος ασθενής κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα: Συνέδριο για τον καρκίνο & τις πολιτικές του

Μεγαλώνουν οι ανισότητες στην χώρα μας αναφορικά με την πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι χρονίως πάσχοντες όπως οι καρκινοπαθείς, έχουν δυσκολία πρόσβασης στον γιατρό τους κατά 40%, και 50% των εν λόγω ασθενών πάσχει από κατάθλιψη.

Πίσω από τους αριθμούς όμως βρίσκονται πάντα άνθρωποι και ειδικά όταν μιλάμε για τον καρκίνο, οφείλουμε όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και πολύ ευαίσθητοι.

Τα παραπάνω συμπεράσματα διατυπώθηκαν μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια του συνεδρίου «Cancer Policy & Economics Conference» που οργανώνει το Ηealth Daiy και πραγματοποιείται σε κεντρικό ξενοδοχείο την Τρίτη.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Οι συνέπειες της προσφυγικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, μας οδηγεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού στις υπηρεσίες υγείας. Μεγαλώνουν οι ανισότητες στην πρόσβαση και η ανασφάλεια των πολιτών. Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις επενδύουν σε προγράμματα πρώιμης πρόσβασης και σε κοινωνικά προγράμματα υπέρ των ασθενών. Το 50% των καρκίνων θεραπεύεται μέσω της επένδυσης σε Έρευνα & Ανάπτυξη σε καινοτόμες θεραπείες».

Ο κ. Απσοτολίδης στηλίτευσε τον ρόλο της Πολιτείας, τονίζοντας: «Η Πολιτεία είναι και σήμερα απούσα και από αυτό το Συνέδριο. Τα τελευταία μέτρα του Υπουργείου Υγείας υποσκάπτουν την πρόσβαση των ασθενών, γιατί στοχεύουν για άλλη μια φορά το φάρμακο, το οποίο αντιπροσωπεύει στο συνολικό κόστος υγείας μόνο το 20% των συνολικών δαπανών».

Οι προτάσεις του Προέδρου του ΣΦΕΕ είναι μεταξύ άλλων οι εξής:

- Η ορθολογική διαχείριση πόρων και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Η ενίσχυση της κλινικής έρευνας. «Κάθε κλινική μελέτη φέρνει άμεσα στην οικονομία 250.000 € και έμμεσα στο ΑΕΠ 500.000 €» είπε ο κ. Αποστολίδης.

- Οργανωμένη καταγραφή των αναγκών μέσω εφαρμογής των ογκολογικών μητρώων ασθενών.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου κ. Κυριάκος Σουλιώτης, ανέφερε, ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ογκολογικούς ασθενείς, αυξήθηκε η οικονομική δυσχέρεια αυτών των ασθενών. Πολλοί από αυτούς λαμβάνουν μέχρι και 5 φάρμακα τη μέρα, γι’ αυτό μειώνεται η συμμόρφωσή τους στη θεραπεία, αλλά ευτυχώς πάνω από τους μισούς ασθενείς επισκέπτεται το γιατρό τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Περίπου το 40% των ασθενών έχουν δυσκολία πρόσβασης στο γιατροί τους στο πρώτο ραντεβού, λόγω μεγάλης αναμονής στα ιατρεία των νοσοκομείων, και εκεί υπάρχει κίνδυνος καθυστέρησης της έναρξης της θεραπείας τους. «Πάνω από 50% των ασθενών πάσχουν από κατάθλιψη, γι’ αυτό πρέπει να καταβάλλουμε σημαντικές προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σουλιώτης, σημειώνοντας, ότι «Πρέπει να επενδύσουμε στην εκπαίδευση των ασθενών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 27,1% των ασθενών εξακολουθούν και καπνίζουν».

Ο πρόεδρος Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγελος Φιλόπουλος, εξήρε το έργο των γιατρών οι οποίοι το παλεύουν αγόγγυστα σε μία Ελλάδα που έχει γονατίσει. Υπογράμμισε ειδικότερα, ότι στην Ελλάδα της κρίσης, το έργο των Ελλήνων Ογκολόγων ανταγωνίζεται, παρά τις αντιξοότητες, αυτό των Ευρωπαίων συναδέλφων τους. Η διόγκωση του κράτους και η έλλειψη του πραγματικά απαραίτητου προσωπικού, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ογκολογικών ασθενών στις θεραπείες τους. «Οι βασικές λύσεις είναι η ανανέωση δυναμικού που ασχολείται με το management της υγείας και η μείωση του κόστους σε ζωές και αντίκτυπο στο σύστημα υγείας».

Η Πρόεδρος Συλλόγου Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών Ζωή Γραμματόγλου, επέσημανε χαρακτηριστικά: «Το κεντρικό πρόσωπο στο σύστημα υγείας πρέπει να είναι ο ασθενής. Όμως ο ογκολογικός ασθενής δεν αντιμετωπίζεται σωστά όταν λόγω του καρκίνου πολλοί ασθενείς χάνουν τις δουλειές τους και πέφτουν σε οικονομική ανέχεια. Οι γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού πληρώνουν πλέον το 60% του κόστους θεραπείας τους, όταν πριν 3 χρόνια είχαν 100% κάλυψη και δεν πλήρωναν τίποτα.

«Στο όνομα του περιορισμού της σπατάλης, περάσαμε στην εποχή του παραμελημένου ασθενή, που κοστίζει πολλαπλάσια στο σύστημα υγείας» είπε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.», προσθέτοντας: Το «ΚΕΦΙ» στηρίζει ασθενείς και οικογένειες, σε όλες τις φάσεις ακόμα και αυτούς του τελικού σταδίου και αγωνίζεται η Πολιτεία να ενισχύσει τις δομές της, όπως είναι ειδικοί ξενώνες σε συνδυασμό με την απαραίτητη ψυχολογική υποστήριξη.

Διαβάστε ακόμη:

Το στρες βοηθά τον καρκίνο να εξαπλωθεί ταχύτερα

Δύο νέες έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη της ασπιρίνης ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου

Βρέθηκε η «Αχίλλειος πτέρνα» του καρκίνου

Νέοι δρόμοι στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού χάρη σε νεαρό Έλληνα ερευνητή

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved