ΥΓΕΙΑ

Υπερπλασία του προστάτη: Παράγοντες κινδύνου και αντιμετώπιση

Ο προστάτης είναι ένας αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και περιβάλλει το κάτω τμήμα της ουρήθρας.

Η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή των υγρών του σπέρματος, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που το τρέφουν και το μεταφέρουν κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Με τη γέννηση ο προστάτης έχει μέγεθος μπιζελιού. Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μεγαλώνει λίγο, ενώ στην εφηβεία αυξάνεται πολύ. Όταν το αγόρι φτάσει στην ηλικία των 25, ο προστάτης έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξή του και έχει περίπου το μέγεθος καρυδιού. Στους περισσότερους άνδρες γύρω στα 45, ο προστάτης αυξάνεται σημαντικά για δεύτερη φορά. Τα κύτταρα του κεντρικού τμήματος του αδένα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται γρηγορότερα από το φυσιολογικό. Όλοι οι ιστοί στην περιοχή διογκώνονται, συχνά πιέζουν την ουρήθρα και εμποδίζουν την ελεύθερη ροή των ούρων. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη.

Η διόγκωση του προστάτη προσβάλλει περίπου τους μισούς άνδρες όταν φτάσουν στην ηλικία των 60 και περίπου το 80% των ανδρών ηλικίας 80 ετών.

Τα αίτια της διόγκωσης του προστάτη είναι ασαφή. Φαίνεται ότι με την πάροδο της ηλικίας, ο αδένας γίνεται περισσότερο ευαίσθητος στις επιδράσεις των ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη.

Συμπτώματα

Η διόγκωση του προστάτη ποικίλλει σε σοβαρότητα από άτομο σε άτομο και δεν προξενεί πάντα πρόβλημα. Περίπου οι μισοί άνδρες με διόγκωση του προστάτη αισθάνονται ενοχλήματα που τους οδηγούν στο γιατρό.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:

-Μικρή ακτίνα ούρησης

-Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

-Κατά τη διάρκεια της ούρησης διακοπή και επανέναρξη

-Σταγόνες στο τέλος της ούρησης

-Επιτακτική ανάγκη για ούρηση

-Συχνουρία

-Αδυναμία πλήρους κένωσης της κύστης

Παράγοντες κινδύνου

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία. Η διόγκωση του προστάτη σπάνια προκαλεί συμπτώματα σε άνδρες μικρότερους των 40 ετών. Περίπου όμως οι μισοί άνδρες στην ηλικία των 60 ετών αισθάνονται ενοχλήσεις.

Εκτός από την ηλικία, άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

Κληρονομικότητα

Οικογενειακό ιστορικό υπερπλασίας του προστάτη αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου.

Εθνικότητα

Είναι συχνότερη σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους και σπανιότερη σε Ασιάτες.

Οικογενειακή κατάσταση

Για άγνωστους λόγους οι παντρεμένοι είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν υπερπλασία του προστάτη από τους ανύπανδρους.

Θεραπεία

Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προστάτη υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα, άλλες θεραπείες και χειρουργική επέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Ποιότητα σπέρματος: Ποιοι παράγοντες την καθορίζουν

Πόσο ζει το σπέρμα μέσα στον κόλπο

Πώς θα καταλάβετε ότι το σπέρμα σας είναι υγιές

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved