ΥΓΕΙΑ

Χρόνιες ημικρανίες: Μήπως φταίνε οι ορμόνες σας;

Η ημικρανία είναι μια χρόνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες μέτριες έως έντονες κεφαλαλγίες, συχνά σε συνδυασμό με μια σειρά από συμπτώματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Η αιτιολογία δεν είναι γνωστή, πιστεύεται όμως ότι προκαλούνται από αλλαγή στον τόνο των αγγείων των μηνίγγων (είναι οι μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και οι οποίες είναι πολύ ευαίσθητες στον πόνο). Φαίνεται επίσης πως υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια ημικρανίας, που ταλαιπωρούν το 2% με 3% του γενικού πληθυσμού, μπορούν να διαρκούν αρκετές ημέρες κάθε φορά και να είναι τόσο έντονα ώστε να καθιστούν αδύνατη την πραγματοποίηση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χρόνιες ημικρανίες είναι πιθανό να σχετίζονται με διαταραχές στα επίπεδα ορμονών που παράγονται στον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που ρυθμίζει ζωτικές λειτουργίες, όπως η θερμοκρασία του σώματος και ο κύκλος ύπνου-εγρήγορσης.

Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες ημικρανίες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, μιας ορμόνης που εκκρίνεται σε συνθήκες στρες και ελέγχει την πίεση του αίματος και το μεταβολισμό των σακχάρων.

Τα άτομα αυτά έχουν παράλληλα αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάζουν καθυστέρηση στον κύκλο έκκρισης της μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει την εναλλαγή ύπνου-εγρήγορσης. Στους μισούς σχεδόν από τους ασθενείς που εξετάστηκαν, η συγκέντρωση της μελατονίνης έφτανε στα μέγιστα επίπεδα μετά τις τρεις το πρωί, ενώ, αντίθετα, σε όλα τα άτομα που δεν ανέφεραν πονοκεφάλους, το μέγιστο καταγράφηκε έξι με οκτώ ώρες μετά τη δύση του ήλιου.

Με τις ημικρανίες ίσως σχετίζονται επίσης τα επίπεδα της προλακτίνης, της ορμόνης που παράγεται σε αυξημένα ποσά κατά την εγκυμοσύνη για να αρχίσει η παραγωγή γάλακτος. Μειωμένα μέγιστα επίπεδα της ορμόνης καταγράφηκαν στο 53% των ατόμων με χρόνια ημικρανία και μόνο στο 22% εκείνων που δεν ανέφεραν το πρόβλημα.

Στη μελέτη συμμετείχαν 17 άτομα με χρόνια ημικρανία και επτά χωρίς, με μέση ηλικία τα 31 χρόνια. Οι ερευνητές μέτρησαν τις μεταβολές στα επίπεδα των ορμονών σε δείγματα αίματος που λαμβάνονταν ανά μία ώρα στη διάρκεια της νύχτας.

Συνολικά, τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν τη σχέση του υποθαλάμου με την παθοφυσιολογία της χρόνιας ημικρανίας, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο των ορμονών ίσως αποδειχθούν αποτελεσματικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ημικρανίας.

Διαβάστε επίσης:

Πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved