Καρκίνος μαστού: Ποια φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο 40-60%
Αν νομίζετε ότι το καρότο κάνει καλό μόνο στα μάτια, κάνετε λάθος!
Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition, το καρότο είναι το απόλυτο λαχανικό για τις γυναίκες.
Τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν σημαντική ποσότητα μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται βήτα-καροτένιο συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού.
Το βήτα-καροτένιο είναι μια φυσική χημική ουσία που προσδίδει σε φρούτα και λαχανικά έντονο χρώμα.
Ιδιαίτερα πλούσια σε βήτα-καροτένιο είναι τα εξής προϊόντα:
- καρότο
- σπανάκι
- κόκκινη πιπεριά
- μάνγκο
- βερίκοκο
- σπαράγγι
- γκρέιπφρουτ
- μπιζέλι
- γλυκοπατάτα
- μπρόκολο
Αρκετές μελέτες έχουν υποδείξει στον παρελθόν ότι το βήτα-καροτένιο παρέχει προστασία ενάντια στην καρδιοπάθεια και διάφορες μορφές καρκίνου και τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία αυτή.
Στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν εκπονηθεί ποτέ για τη σχέση διατροφής και καρκίνου –την Ευρωπαϊκή Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC)– οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων φυτικών συστατικών στην πρόληψη του καρκίνου.
Η μελέτη περιελάμβανε 1.500 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού και 1.500 που δεν είχαν λάβει διάγνωση για τη συγκεκριμένη νόσο. Αναλύθηκαν σε βάθος οι διατροφικές τους συνήθειες και ελήφθησαν αιματολογικά δείγματα ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα συστατικών όπως το βήτα-καροτένιο, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο.
Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη βήτα-καροτενίου συσχετίζεται με 40-60% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκεκριμένα καρκίνο του μαστού που δεν οφείλεται στην επίδραση των οιστρογόνων.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος του μαστού: Η διατροφή που προστατεύει από την υποτροπή
Θυρεοειδής: Πότε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού
Γυναίκες που επιβίωσαν του καρκίνου: Σε ποιους άλλους καρκίνους είναι ευάλωτες