ΥΓΕΙΑ

Κερατίτιδα & φακοί επαφής: Πώς θα προστατευθείτε (βίντεο)

Οι φακοί επαφής είναι ένα χρησιμότατο ιατρικό εργαλείο που εξασφαλίζει βελτίωση της όρασης απαλλάσσοντας από την ανάγκη των γυαλιών.

Ωστόσο, επιβάλλεται προσοχή στη χρήση τους και τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής προκειμένου να αποφύγετε ερεθισμούς και λοιμώξεις.

Συνήθεις ενοχλήσεις που προκύπτουν από τη χρήση των φακών επαφής είναι το κοκκίνισμα των ματιών και ο ήπιος πόνος, όμως μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές λόγω κακής χρήσης είναι η λεγόμενη μικροβιακή κερατίτιδα (microbial keratitis).

Πρόκειται για λοίμωξη που πλήττει τον κερατοειδή χιτώνα, ο οποίος καλύπτει εξωτερικά τον οφθαλμό. Η λοίμωξη ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και τύφλωση.

Πολλά είναι τα μικρόβια που προκαλούν την κερατίτιδα, όπως βακτήρια και μύκητες. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικρόβια αυτά βρίσκονται παντού γύρω μας, όμως οι άμυνες του οργανισμού μας είναι σε θέση να τα εξοντώνουν. Οι πιθανότητες λοίμωξης αυξάνονται όταν τα μικρόβια παγιδεύονται μεταξύ του φακού επαφής και του ματιού, καθώς στην περίπτωση αυτή αναπτύσσουν ανθεκτικότητα και καταφέρνουν να πολλαπλασιαστούν ακόμη κι όταν δέχονται «επίθεση» από τις άμυνες του ματιού. Επομένως, η πολύωρη χρήση των φακών και ο ανεπαρκής καθαρισμός τους δίνουν την ευκαιρία στα μικρόβια να μολύνουν το μάτι.



Πώς θα προστατευθείτε

- Αφαιρείτε τους φακούς επαφής εάν αισθανθείτε την παραμικρή ενόχληση (π.χ. εάν αισθάνεστε ότι υπάρχει ξένο σώμα στο μάτι)

- Μην φορέσετε ξανά τους φακούς εάν η ενόχληση επιμένει μετά την αφαίρεσή τους

- Ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας για να αποφύγετε φλεγμονές στο μάτι

- Προτιμήστε τους ημερήσιους φακούς επαφής ώστε να περιορίσετε τις πιθανότητες ανάπτυξης μικροοργανισμών

Διαβάστε επίσης:

Έγχρωμοι φακοί επαφής: Πώς θα τους φορέσετε με ασφάλεια

Κόλλησε ο φακός επαφής στο μάτι; Τι πρέπει να κάνετε

Κουίζ: Πόσα λάθη κάνετε με τους φακούς επαφής;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved