ΥΓΕΙΑ

Οι λοιμώξεις που αυξάνουν εκθετικά τον κίνδυνο διαβήτη

Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια αποκαλύπτει άγνωστους μέχρι σήμερα παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εκδήλωση του διαβήτη τύπου 2.

Παράλληλα, οι ερευνητές ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός αλγόριθμου που εξασφαλίζει ότι τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη ελέγχονται τακτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Journal of Biomedical Informatics, λοιμώξεις του γαστρεντερικού αλλά και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 80%. Συγκεκριμένα, το ιστορικό λοίμωξης από ΣΜΝ, όπως τα χλαμύδια, φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 82%, ενώ λοιμώξεις του εντέρου αυξάνουν τον κίνδυνο κατά 88%.

Οι ερευνητές μελέτησαν το ατομικό ιστορικό 9,948 ατόμων με στόχο να βρουν ένα πιο ακριβή και οικονομικά αποδοτικό τρόπο να εντοπίζουν άτομα με διαβήτη τύπου 2 που δεν έχουν λάβει επίσημη διάγνωση και επομένως δεν ελέγχουν το ζάχαρό τους.

Χρησιμοποιώντας περίπου τα μισά αρχεία, οι ερευνητές ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που υπολογίζει κατά προσέγγιση τον κίνδυνο διαβήτη. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν τον αλγόριθμο για να υπολογίσουν τον κίνδυνο βάσει των υπόλοιπων περίπου 5.000 αρχείων.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι το ιστορικό ιογενών λοιμώξεων ή παλαιότερη διάγνωση για χλαμύδια, όπως και το ιστορικό ανεμοβλογιάς, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και μάλιστα σε αντίστοιχο ποσοστό με άλλους βασικούς παράγοντες κινδύνου όπως ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος και η αυξημένη χοληστερόλη.

Η αυτοματοποιημένη προσέγγιση βάσει ηλεκτρονικών αρχείων, επισημαίνουν οι ερευνητές, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας.

Θα πρέπει, ωστόσο, να ερευνηθεί περαιτέρω, γιατί ορισμένοι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

Διαβάστε επίσης:

Τεστ με βίντεο: Δείτε αν πάσχετε από προδιαβήτη σε 60’’

Καθιστική ζωή & Διαβήτης: Δείτε αν κινδυνεύετε

Ύπνος & διαβήτης τύπου 2: Τι ισχύει για τις γυναίκες

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved