ΥΓΕΙΑ

Η ορμόνη που συρρικνώνει τους καρκινικούς όγκους μέχρι και κατά 50%

Μια σημαντική ανακάλυψη από Δανούς ερευνητές έρχεται να υπογραμμίσει ότι ο καρκίνος μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπιστεί εν μέρει με φυσικό τρόπο.

Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cell Metabolism ανοίγουν νέους δρόμους στη θεραπευτική αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μελέτησαν την ανάπτυξη καρκινικών όγκων σε ποντίκια και διαπίστωσαν ότι η έντονη σωματική άσκηση ενισχύει τις φυσικές άμυνες του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο, με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται οι όγκοι σε ποσοστό έως και 50%.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα επεκτείνονται πιθανώς και στον άνθρωπο, οπότε η συστηματική γυμναστική μπορεί να αποδώσει σημαντικά οφέλη στο πλαίσιο της θεραπευτικής αντιμετώπισης του καρκίνου.

Οι ερευνητές μελέτησαν πειραματόζωα που είχαν εκδηλώσει καρκίνο στους πνεύμονες. Μία ομάδα ποντικιών ακολουθούσε πρόγραμμα «γυμναστικής», με τη βοήθεια ρόδας, ενώ μία άλλη (ομάδα ελέγχου) διατήρησε τα κανονικά επίπεδα δραστηριοποίησής της.

Τα ποντίκια που «γυμνάζονταν» παρουσίασαν μείωση στο μέγεθος των καρκινικών όγκων σε ποσοστό έως και 50% σε σύγκριση με τα λιγότερο δραστήρια καρκινοπαθή ποντίκια.

Διαπιστώθηκε ότι «κύτταρα-δολοφόνοι» (NK cells) κατευθύνονταν προς τους καρκινικούς όγκους κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης, αναφέρει η μελέτη, με τους ερευνητές να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι η θετική επίδραση οφείλεται στη μαζική απελευθέρωση αδρεναλίνης (επινεφρίνη) που προκύπτει από την έντονη γυμναστική. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ορμόνη βοηθά ώστε τα ανοσοκύτταρα να κατευθύνονται με ακρίβεια προς τους πνεύμονες, το συκώτι ή το δέρμα ώστε να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα.

Οι πνεύμονες των ποντικιών που δεν γυμνάζονταν (αριστερά) συγκριτικά με τους πνεύμονες των ποντικιών που γυμνάζονταν (δεξιά)

«Είναι γνωστό ότι η επίδραση των κυττάρων-φονέων ελέγχει και ρυθμίζει το μέγεθος των καρκινικών όγκων, ωστόσο κανείς δεν είχε μελετήσει μέχρι τώρα το ρόλο της σωματικής άσκησης σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρουν οι ερευνητές.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των πειραμάτων χορηγήθηκε επίσης στα ποντίκια ένεση αδρεναλίνης ώστε να επιτευχθεί προσομοίωση των συνθηκών σωματικής άσκησης και διαπιστώθηκε ότι έπειτα από την ένεση τα κύτταρα-δολοφόνοι κινητοποιούνται και εάν εντοπίσουν καρκινικό όγκο κατευθύνονται προς αυτόν.

Στα ποντίκια με χαμηλό αριθμό κυττάρων-φονέων δεν παρατηρήθηκε συρρίκνωση των όγκων, ασχέτως αν γυμνάζονταν ή όχι. Το ίδιο αποτέλεσμα παρατηρήθηκε και όταν οι ερευνητές μπλόκαραν την επίδραση της αδρεναλίνης τα ποντίκια. Τα ευρήματα αυτά μάλλον ενισχύουν την πεποίθηση ότι η αδρεναλίνη αλληλεπιδρά καθοριστικά με τα κύτταρα-φονείς.

Ένα χημικό σήμα που αποστέλλεται από τους μύες κατά τη σωματική άσκηση, ιντερλευκίνη-6, φάνηκε επίσης να καθοδηγεί τα κύτταρα-φονείς προς τα καρκινικά κύτταρα, διαδικασία που προωθεί τη φυσική δράση των ανοσοκυττάρων.

Αναμένεται να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες μελέτες σε καρκινοπαθείς ώστε να επιβεβαιωθεί κατά πόσο η γυμναστική παρέχει τα παραπάνω οφέλη και στον άνθρωπο.

Διαβάστε επίσης:

Επαναστατική θεραπεία: Ασθενείς με οξεία λευχαιμία εμφάνισαν πλήρη ύφεση

HPV & καρκίνος: Πόσο κινδυνεύουν οι άντρες και πόσο οι γυναίκες

Το λαχανικό που προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved