ΥΓΕΙΑ

Χρόνια δυσκοιλιότητα: Πώς θα την αντιμετωπίσετε

Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνό πρόβλημα με σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από αυτή.

Σε ποσοστό 70% οι πάσχοντες αντιμετωπίζουν διάφορα συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο, φούσκωμα, ανορεξία, κακή διάθεση, νευρικότητα κλπ.

Παράλληλα, μπορεί να αντιμετωπίζουν και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως αντιδραστική μελαγχολία, που αποτελεί μία μορφή κατάθλιψης.

Αίτια

Η χρόνια δυσκοιλιότητα μπορεί να οφείλεται σε άλλα προβλήματα, όπως είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος Πάρκινσον, η ύπαρξη όγκου, μεταβολικά προβλήματα όπως ο σοβαρός υποθυρεοειδισμός ή τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα.

Μπορεί επίσης να αποτελεί ανεπιθύμητη ενέργεια φαρμάκων, όπως οπιοειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιεπιληπτικά και αντιισταμινικά.

Σύμφωνα με τον δρα Άρνολντ Γουάλντ, καθηγητή Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, πολλές απόψεις για τη χρόνια δυσκοιλιότητα δεν βασίζονται σε ιατρικά δεδομένα.

Όπως σημειώνει στο άρθρο του, μία από τις παλαιότερες και πλέον ανυπόστατες είναι πως όταν η κένωση του εντέρου δεν είναι καθημερινή, ο οργανισμός απορροφά τα τοξικά υποπροϊόντα του μεταβολισμού και αυτοδηλητηριάζεται.

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική ένδειξη ότι η παραμονή των υπολειμμάτων των τροφίμων στο έντερο οδηγεί στη συσσώρευση τοξινών. Επιπλέον, δυσκοιλιότητα δεν έχει όποιος δεν ενεργείται καθημερινά, αλλά όποιος έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα ή έχει σκληρές, στεγνές και μικρές, επώδυνες κενώσεις οι οποίες συχνά οδηγούν σε πόνο στην κοιλιά ή φούσκωμα.

Αντιμετώπιση

Το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσει κανείς τη δυσκοιλιότητα είναι να ακολουθήσει διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε τρόφιμα που ευνοούν τη δυσκοιλιότητα και υψηλή σε τρόφιμα που τη μειώνουν.

Τα τρόφιμα που ευνοούν τη δυσκοιλιότητα είναι:

-Το λευκό ρύζι

-Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (από λευκά ζυμαρικά έως λευκά δημητριακά)

-Άγουρες μπανάνες

-Τσάι

-Τυρί

-Σοκολάτα

Στις τροφές που περιορίζουν τη δυσκοιλιότητα συμπεριλαμβάνονται:

-Τα δημητριακά ολικής άλεσης

-Το ψωμί ολικής άλεσης

-Τα όσπρια

-Τα λαχανικά

-Τα φρούτα

-Οι ξηροί καρποί

Καλό είναι επίσης να πίνει κανείς ένα μεγάλο ποτήρι νερό πριν κοιμηθεί το βράδυ για να μαλακώνουν τα κόπρανα και άλλο ένα αμέσως μετά την πρωινή έγερση για να διεγερθεί το έντερο.

Τι ισχύει για τα καθαρτικά

Πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από δυσκοιλιότητα διστάζουν να πάρουν καθαρτικά επειδή θεωρούν ότι προκαλούν εξάρτηση. Σύμφωνα με τον δρα Γουάλντ, αυτού του είδους τα διεγερτικά καθαρτικά μπορεί να βλάψουν τα νεύρα και τους μυς του παχέος εντέρου μόνο όταν λαμβάνονται επί σειρά ετών και σε δόσεις δεκαπλάσιες ή μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες. Στις συνιστώμενες ποσότητες δεν έχουν συνέπειες στο έντερο, παρότι πολλοί γιατροί εξακολουθούν –λανθασμένα, κατά τον δρα Γουάλντ– να συνιστούν περιορισμένη χρήση.

Εκτός από τα καθαρτικά, άλλα μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν είναι:

-Η συστηματική γυμναστική (όσο πιο έντονη τόσο το καλύτερο)

-Η άμεση κένωση του εντέρου όταν νιώθει κάποιος την ανάγκη

-Η κατανάλωση ζεστού καφέ για πρωινό

-Η λήψη καθαρτικών που αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων χάρη στις φυτικές ίνες τους

Όταν η αιτία της δυσκοιλιότητας είναι μυϊκή αδυναμία ή πρόβλημα στα νεύρα των εντέρων, η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών μπορεί να είναι επιζήμια λέει ο δρ Γουάλντ. Επειδή η δυσκοιλιότητα είναι πολύπλοκο θέμα με πολλές πιθανές λύσεις, όποιος έχει πρόβλημα πρέπει να συμβουλεύεται ένα ειδικό.

Διαβάστε επίσης:

Ελκώδης κολίτιδα: Πώς θα την καταπολεμήσετε

Πολυκυστικές ωοθήκες: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved