Ηλεκτρική οδοντόβουρτσα: Ποιοι οι πιθανοί κίνδυνοι από τη λάθος χρήση
Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν αρκούν για να εξασφαλίσετε ότι τα δόντια σας θα παραμείνουν υγιή και προστατευμένα από τη φθορά.
Ακόμη και η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, την οποία συνιστούν αρκετοί οδοντίατροι για αποτελεσματικότερο καθαρισμό των δοντιών από μικρόβια και υπολείμματα τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και των ούλων, εάν δεν γίνεται σωστή χρήση.
Οι νέας τεχνολογίας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι αρκετά ισχυρές, με ορισμένες να φτάνουν ακόμη και τις 8.800 στροφές το λεπτό, οπότε η υπερβολική πίεση ή το βούρτσισμα για περισσότερα από δύο με τρία λεπτά ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.
Πιθανές συνέπειες από τη λανθασμένη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι η φθορά του σμάλτου των δοντιών και η έκθεση της ευαίσθητης ρίζας του δοντιού, με αποτέλεσμα τον ισχυρό πόνο, ιδιαίτερα σε πολύ θερμό ή πολύ ψυχρό ερέθισμα. Επίσης, το δυνατό βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση ή συστηματική αιμορραγία των ούλων.
Η υπερβολική πίεση και ταχύτητα κατά τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας οδηγεί συχνά σε βλάβες, όπως η τριβή των δοντιών και ο τραυματισμός των ούλων, επισημαίνει η οδοντίατρος Beeta Salek-Haddadi, ειδικός σε θέματα Αισθητικής Οδοντιατρικής με έδρα το Λονδίνο.
Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία το 1954. Θεωρείται πιο αποτελεσματική από την κοινή οδοντόβουρτσα στην αφαίρεση της πλάκας αλλά και στην προστασία από την ουλίτιδα.
Ο Δρ Sameer Patel, διευθυντής της κλινικής Elleven Dental στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι δεν ευθύνεται η ίδια η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για βλάβες που ενδεχομένως θα προκύψουν στα δόντια και τα ούλα, αλλά τα όποια προβλήματα προκύπτουν από την κακή χρήση.
«Σχεδόν κανείς δεν την χρησιμοποιεί σωστά» δηλώνει ο Patel, συμπληρώνοντας πως πρέπει να κρατάμε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών, κοντά στην επιφάνεια του δοντιού. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να τη χρησιμοποιούν όπως την κοινή οδοντόβουρτσα, πιέζοντας υπερβολικά και κάνοντας απότομες κινήσεις, με τις βλάβες να γίνονται ακόμη πιο πιθανές εάν η βούρτσα είναι πολύ σκληρή.
Εάν χρησιμοποιείτε και εσείς ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ζητήστε από τον οδοντογιατρό σας να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ορθή χρήση της και πάντα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και με βάση υπάρχουσες βλάβες σε δόντια και ούλα.
Πηγή: Mail Online
Διαβάστε επίσης:
Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας: Οι 10 συμβουλές-κλειδιά του οδοντίατρου
Ένα τρικ για να προστατεύσετε την οδοντόβουρτσά σας από τα μικρόβια