ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος: Η Επιστήμη και η διαρκής Ιατρική έρευνα, χαρίζουν ελπίδα και ζωή

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2016 και τιμώντας το φετινό θέμα της Ημέρας που είναι «Εμείς Μπορούμε. Εγώ Μπορώ.» (We can. I can.) το www.doctoranytime.gr και η www.careacross.com δηλώνουν την πίστη τους στη δύναμη της ιατρικής και στην πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Με όχημα τη σωστή και έγκυρη ενημέρωση, εκφράζουν τη δέσμευσή τους να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας που πάσχουν από καρκίνο ακόμα ένα λόγο να ελπίζουν. Η CareAcross ειδικότερα, είναι μία διεθνής πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες σε όσους επηρεάζονται από τον καρκίνο, μέσω διαδικτύου.

Ο καρκίνος αποτελεί παγκοσμίως ένα σημαντικότατο πρόβλημα υγείας, ίσως το πιο σημαντικό και ευαίσθητο, και αφορά εκατομμύρια ανθρώπους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πιο συχνά είδη καρκίνου εμφανίζονται στον πνεύμονα, τον μαστό, το παχύ έντερο και τον προστάτη. Αθροιστικά, αυτά τα 4 είδη καρκίνου αντιστοιχούν στο 42% περίπου των συνολικών διαγνώσεων παγκοσμίως. Εκτός αυτών, υπάρχουν εκατοντάδες είδη καρκίνων, που περιλαμβάνουν και τους λεγόμενους «σπάνιους καρκίνους», που αν και εμφανίζονται πραγματικά σπάνια (σε λιγότερους από 6 ανθρώπους ανά 100,000 κατ’έτος), παρόλα αυτά αποτελούν το 22% των διαγνώσεων της νόσου.

Δεν πρέπει να μας τρομάζουν όμως οι αριθμοί αυτοί. Αντίθετα, πρέπει να μας δίνουν ένα κίνητρο παραπάνω να ενεργοποιήσουμε, όπως και κάνουμε, τα όπλα που μας χαρίζει η επιστήμη και η τεχνολογία. Ο καρκίνος αποτελεί αντικείμενο συνεχούς ιατρικής έρευνας. Καινοτόμα φάρμακα, νέα εμβόλια, πρωτοποριακά μηχανήματα και διαγνωστικά τεστ, ταγμένοι ερευνητές, όλοι συμμετέχουν στον αγώνα για ανακάλυψη νέων τρόπων για πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η πρόοδος της επιστήμης αποδεικνύεται από τα δεδομένα:

• Παράταση και ποιότητα ζωής: Μπορεί κάποτε μία διάγνωση καρκίνου να φάνταζε ίδια με θανατική καταδίκη, αλλά η έρευνα κατά του καρκίνου έχει κάνει εντυπωσιακή πρόοδο και έχει καταφέρει να παρατείνει τη ζωή: πάνω από 2 στους 3 ασθενείς ζουν περισσότερο από 5 χρόνια μετά τη θεραπεία, ενώ τα ποσοστά θανάτου έχουν μειωθεί κατά 20% την τελευταία 20ετία (στοιχεία ΗΠΑ), με την τελευταία 7ετία να έχει δείξει μείωση 10% (στοιχεία Μ.Βρετανίας). Επίσης, παρά την σημαντική επίδραση στην υγεία και την καθημερινότητά τους, οι ασθενείς επανέρχονται σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι, στην οικογένεια, τη δουλειά και την κοινωνική τους ζωή.

• Φαρμακευτική έρευνα: Δεν είναι τυχαίο ότι η ογκολογία αποτελεί την αιχμή του δόρατος της έρευνας που πραγματοποιεί η φαρμακοβιομηχανία, με τεράστιες επενδύσεις παγκοσμίως. Ενδεικτικά, 1 στις 4 κλινικές μελέτες εστιάζει στην ογκολογία: εκατοντάδες νέες ουσίες ή συνδυασμοί θεραπειών βρίσκονται υπό δοκιμή, ακολουθώντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Έτσι δημιουργούνται φάρμακα νέας γενιάς που είναι πιο αποτελεσματικά, πιο ασφαλή, πιο εξατομικευμένα αλλά και λιγότερο τοξικά. Έτσι θα καταστρέφουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και όχι τα υγιή. Κάποιες από αυτές τις μελέτες μπορούν να δώσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες σε χιλιάδες συνανθρώπους μας, χαρίζοντάς τους ελπίδα πριν ακόμα κυκλοφορήσει επίσημα η θεραπεία στην αγορά.

• Νέα είδη θεραπειών: Πλέον, η θεραπευτική φαρέτρα των ασθενών και ιατρών απέναντι στον καρκίνο είναι σαφώς ενισχυμένη: εκτός από την «παραδοσιακή» χημειοθεραπεία, οι στοχευμένες θεραπείες έχουν δώσει σημαντικά αποτελέσματα, η ορμονοθεραπεία εστιάζει με επιτυχία σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου, ενώ η ανοσοθεραπεία εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια. Αν προσθέσουμε σε αυτές τις καινοτομίες την τεχνολογικά εξελιγμένη μορφή ακτινοθεραπείας και τις χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται με ολοένα και μεγαλύτερη ακρίβεια, τα μηνύματα είναι πιο αισιόδοξα από ποτέ.

• Γενετικός κώδικας: Σε εξέλιξη βρίσκεται σπουδαία έρευνα που υπόσχεται να αποκωδικοποιήσει το γενετικό κώδικα των συνηθέστερων μορφών καρκίνου. Με αυτό καταπιάνεται ο Άτλας του Καρκινικού Γονιδιώματος (Τhe Cancer Genome Αtlas) και η Διεθνής Σύμπραξη για το Γονιδίωμα του Καρκίνου (Ιnternational Cancer Genome Consortium) και έχει τελικό στόχο τη σημαντική μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου, όπως αναφέρει ο Eric Lander, Διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Βroad (συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης, ΜΙΤ).

Η τεχνολογία όμως είναι αυτή που βελτιώνει τις δυνατότητες διάγνωσης, που όσο πιο έγκαιρη και έγκυρη είναι, τόσο περισσότερους ανθρώπους μπορεί να σώσει, καθώς επιτρέπει την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων σε πρώιμο επίπεδο. Έτσι έχουν αναπτυχθεί υψηλής ακρίβειας μαγνητικοί και αξονικοί τομογράφοι, ψηφιακοί μαστογράφοι και υπερηχογράφοι. Επίσης, η ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας μάς επιτρέπει να ανακαλύπτουμε γονίδια και μεταλλάξεις που σχετίζονται με τον καρκίνο, ακόμα και πριν εκδηλωθούν συμπτώματα, ώστε η θεραπεία μας να είναι πιο στοχευμένη και αποτελεσματική. Εδώ και λίγο καιρό, μάλιστα, οι εξετάσεις αυτές γίνονται στο αίμα, και όχι μόνο στον καρκινικό ιστό, βελτιώνοντας τη δυνατότητα για διάγνωση μεγάλης ακρίβειας.

Όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα και στην Ελλάδα, μέσω εγκεκριμένων εργαστηρίων και διαγνωστικών κέντρων. Υπάρχουν μάλιστα ερευνητικές ομάδες Ογκολόγων στη χώρα μας που έχουν συμβάλλει στις εξελίξεις στη θεραπεία του καρκίνου σε διεθνές επίπεδο. Μία ακόμα απόδειξη ότι το έμψυχο δυναμικό μας είναι πολύ υψηλού επιπέδου και γι’ αυτό το λόγο διαπρέπει εντός και εκτός Ελλάδας.
Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόληψη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τον οργανισμό και απομακρύνει τον κίνδυνο της νόσου. Απέχοντας από το κάπνισμα, περιορίζοντας το αλκοόλ, ακολουθώντας μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, διατηρώντας ένα σωστό σωματικό βάρος, εντάσσοντας την άσκηση στη ζωή μας αλλά και αποφεύγοντας (όσο είναι δυνατό) το στρες μέσω της κοινωνικοποίησης (όπως έδειξε πρόσφατα μελέτη του Πανεπιστημίου του Γέιλ), θωρακίζουμε τον οργανισμό μας.

Δεν πρόκειται για μια άνιση μάχη λοιπόν. Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν την άοκνη προσπάθειά τους να ανακαλύψουν νέα φάρμακα και να εφαρμόσουν εξελιγμένες μεθόδους για να απαλύνουν τον πόνο και να σώσουν ζωές.
Μαζί τους τασσόμαστε κι εμείς. Γιατί ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί. Και γιατί πιστεύουμε βαθειά στη δύναμη της επιστήμης και του ανθρώπου.

Σχετικά με το Doctoranytime

Το Doctoranytime είναι μια καινοτόμος υπηρεσία στο χώρο της υγείας, που επιδιώκει να αλλάξει στο σύστημα υγείας όλα όσα δεν λειτουργούν υπέρ του ασθενή. Μέσα από τη διαδικτυακή του πλατφόρμα προσφέρει τη δυνατότητα στον ασθενή να αναζητήσει και να πραγματοποιήσει ραντεβού με τον κατάλληλο για εκείνον γιατρό οποιαδήποτε στιγμή, επιλέγοντας βάσει πλούσιων πληροφοριών, όπως η εμπειρία του γιατρού, το κόστος επίσκεψης, τα ασφαλιστικά ταμεία που δέχεται και οι αξιολογήσεις άλλων ασθενών που τον έχουν επισκεφθεί.

Το Doctoranytime, θέλοντας να υποστηρίξει έμπρακτα τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο οποιασδήποτε μορφής, παιδικό ή ενηλίκων, έχει εγκαινιάσει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για την Εθελοντική Δωρεά Μυελού των Οστών, σε συνεργασία με το karkinaki.gr και το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ) «Χάρισε Ζωή».

Σχετικά με την CareAcross

Η CareAcross είναι μία διεθνής πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες σε όσους επηρεάζονται από τον καρκίνο, μέσω διαδικτύου. Τα μέλη της πλατφόρμας μπορούν να λαμβάνουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στην ογκολογία, καθώς και να απευθύνουν πρακτικά ερωτήματα για να αντιμετωπίσουν καλύτερα την καθημερινότητά τους. Μπορούν επίσης να επικοινωνούν ανώνυμα μεταξύ τους μέσω της πλατφόρμας, αλλά και να χρησιμοποιούν διαδραστικά εργαλεία για την καλύτερη διαχείριση της νόσου και για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Με επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από 30 ογκολόγους από 20 χώρες, η CareAcross αποσκοπεί στην αξιόπιστη ενημέρωση των ασθενών και των οικογενειών τους, την ενδυνάμωση και την ψυχολογική στήριξή τους μέσα από την επικοινωνία τους, καθώς και την ενίσχυση της έρευνας για τον καρκίνο.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Η 4η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου από τη Διεθνή Ένωση κατά του Καρκίνου (UICC). Η UICC είναι μία διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση αφιερωμένη στον αγώνα κατά του καρκίνου. Ιδρύθηκε το 1933 και απαριθμεί πάνω από 280 οργανισμούς-μέλη σε πάνω από 90 χώρες. Οι στρατηγικές της κατευθύνσεις είναι 4: πρόληψη και έλεγχος του καρκίνου, έλεγχος του καπνίσματος, ενημέρωση του κοινού και υποστηρικτική φροντίδα. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved