Σωματικό βάρος: Πώς επηρεάζει μια χειρουργική επέμβαση
Θα περίμενε κανείς ότι τα πολλά περιττά κιλά θα λειτουργούσαν επιβαρυντικά για την εξέλιξη μιας χειρουργικής επέμβασης.
Οι έρευνες ωστόσο καταλήγουν στο αντίθετο συμπέρασμα.
Οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 190.000 ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση σε διάφορα ιατρικά κέντρα και νοσοκομεία.
Οι ασθενείς ταξινομήθηκαν σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τον δείκτη μάζας σώματος, δηλαδή την αναλογία του βάρους σε κιλά προς το τετράγωνο του ύψους τους σε μέτρα. Όταν ο ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5 τότε το βάρος είναι κάτω του φυσιολογικού, από 18,5 έως 25 το βάρος είναι φυσιολογικό, από 25 έως 30 το άτομο χαρακτηρίζεται υπέρβαρο και όταν ο ΔΜΣ ξεπερνά το 30, τότε μιλάμε για παχυσαρκία.
Διαπιστώθηκε ότι όσοι είχαν ΔΜΣ κάτω του 23, ήταν 40% πιθανότερο να πεθάνουν εντός 30 ημερών από την χειρουργική επέμβαση (άσχετα με την πάθησή τους), συγκριτικά με όσους είχαν ΔΜΣ 26-29.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, σύμφωνα με την μελέτη, το χαμηλό βάρος –και ειδικότερα ο χαμηλός ΔΜΣ- αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου θανάτου μετά από μια χειρουργική επέμβαση.
Σύμφωνα με την έρευνα, από τους περίπου 190.000 ασθενείς που μελετήθηκαν, σχεδόν 3.200 πέθαναν εντός 30 ημερών από το χειρουργείο στο οποίο υποβλήθηκαν. Από όσους είχαν ΔΜΣ κάτω του 23, απεβίωσε το 2,8%, ενώ από όσους είχαν ΔΜΣ 26 έως 30, απεβίωσε το 1,5%, δηλαδή σχεδόν οι μισοί. Γι’ αυτούς με ΔΜΣ πάνω από 35, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 1%. Μεταξύ υπέρβαρων και παχύσαρκων δεν διαπιστώθηκε κάποια διαφορά μετεγχειρητικού κινδύνου.
Οι ερευνητές δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί οι αδύνατοι κινδυνεύουν περισσότερο. Μία πιθανή εξήγηση, είναι ότι οι αδύνατοι άνθρωποι είναι πιο «εύθραυστοι» και τελικά πιο ευπαθείς από τους πιο παχύσαρκους.
Διαβάστε επίσης:
Λιγότερα τα προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη μετά από βαριατρική επέμβαση
Από πρόωρο θάνατο και καρδιακά προβλήματα κινδυνεύουν οι παχύσαρκες έγκυες