Θάνατος από καρδιακή νόσο: Η διατροφή που μειώνει τις πιθανότητες
Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά εστιάζει συνήθως στην αποφυγή των ανθυγιεινών τροφών και ειδικά όσων περιέχουν κακά λιπαρά.
Σύμφωνα με νεότερα επιστημονικά ευρήματα, εξίσου σημαντική είναι η κατανάλωση των λεγόμενων υγιεινών λιπαρών, καθώς μπορεί να μειώσει έως και κατά ένα εκατομμύριο τους θανάτους από καρδιακή νόσο παγκοσμίως, σε ετήσια βάση.
Η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η διατροφή για την προστασία της καρδιάς, πρέπει να γίνεται τόσο κατά των κορεσμένων και τρανς λιπαρών, όσο και υπέρ της αντικατάστασής τους με τα υγιεινά πολυακόρεστα λιπαρά.
Οι ερευνητές της Σχολής Διατροφικής Επιστήμης και Πολιτικής «Friedman» του Πανεπιστημίου «Tufts» στη Βοστόνη, με επικεφαλής τον Δρ Ντάριους Μοζαφαριαν, μελέτησαν διατροφικές πληροφορίες από 186 χώρες για να υπολογίσουν τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με διάφορα πρότυπα κατανάλωσης λιπαρών.
Εστίασαν σε μελέτες που παρακολουθούσαν επί πολλά χρόνια άτομα για να δουν πως η κατανάλωση συγκεκριμένων λιπαρών επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Τα ποσοστά θνησιμότητας συλλέχθηκαν από μελέτη του 2010.
Από την επεξεργασία των πληροφοριών αυτών οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι περισσότεροι από 700.000 θάνατοι παγκοσμίως κάθε χρόνο, ή το 10% των θανάτων από καρδιακή νόσο, αποδίδονται στην μικρή κατανάλωση ω-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, εν αντιθέσει κορεσμένα λιπαρά και ραφιναρισμένους υδατάνθρακες.
Η υπερκατανάλωση κορεσμένων αντί υγιεινών λιπαρών αναλογούσε στον 4% των καρδιακών θανάτων, δηλαδή περίπου 250.000 θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν με την μείωση της κατανάλωσης των κορεσμένων λιπαρών. Και περίπου 8% των καρδιακών θανάτων υπολογίστηκε ότι αποδίδονται στην υπερκατανάλωση τρανς λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση των τρανς λιπαρών θα μπορούσε να συνεισφέρει σε περίπου 537.000 λιγότερους θανάτους από καρδιακά αίτια.
Οι αριθμοί διαφέρουν από χώρα σε χώρα, με τους θανάτους από τρανς λιπαρά να μειώνονται στις δυτικές χώρες, καθώς έχει ενταθεί η μάχη κατά των ανθυγιεινών λιπαρών.
ΗΠΑ και Καναδάς εξακολουθούν να κατατάσσονται μεταξύ των τεσσάρων χωρών με τους περισσότερους θανάτους λόγω τρανς λιπαρών, ενώ Ρωσία, Γερμανία και Αίγυπτος έχουν τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακή νόσο λόγω χαμηλής κατανάλωσης πολυακόρεστων λιπαρών.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά υπάρχουν σε ψάρια, όπως ο σολομός, η ρέγγα, το σκουμπρί και η πέστροφα, στην σόγια, το αραβοσιτέλαιο, το ηλιέλαιο και τους ξηρούς καρπούς.
Τα πολυακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της κακής LDL χοληστερόλης και έχουν σχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα κορεσμένα λιπαρά εμπεριέχονται στο κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενώ τα τρανς λιπαρά κυρίως σε κατεργασμένα, ψητά και τηγανητά τρόφιμα.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έντυπο Journal of the American Heart Association.
Διαβάστε επίσης:
Χοληστερίνη: Πως πέφτει η κακή LDL και σε πόσο καιρό
Καρκίνος εντέρου: Ποια είναι τα ανησυχητικά σημάδια, πότε είναι καλύτερη η πρόγνωση