ΥΓΕΙΑ

Ιγμορίτιδα: Από ποιο επίμονο σύμπτωμα γλιτώνει η έγκαιρη διάγνωση

Η ιγμορίτιδα πλήττει μικρούς και μεγάλους, ενώ οι τακτικές υποτροπές της μπορεί να βασανίζουν τον πάσχοντα για μήνες ή και χρόνια.

 

 

Αν και συχνή πάθηση, πολλοί συγχέουν την ιγμορίτιδα με το κοινό κρυολόγημα και τη ρινίτιδα.

Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπτωματολογία παρουσιάζει πολλές ομοιότητες και η ιγμορίτιδα εμφανίζεται συχνά ως επιπλοκή του κρυολογήματος.

Η διαφορά είναι ότι η φλεγμονή δεν επικεντρώνεται στο βλεννογόνο της ρινός αλλά των ιγμορείων ή των άλλων παραρρινίων κόλπων ενώ το αίτιο παύει να είναι ιός και γίνεται βακτηρίδιο.

Η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων και η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της νόσου και των προδιαθεσικών της παραγόντων είναι ο μόνος τρόπος οριστικής ανακούφισης.

Μελέτη που έκαναν οι επιστήμονες της Mayo Clinic των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η ορθή και άμεση διάγνωση της ιγμορίτιδας γλιτώνει τους ασθενείς από την ταλαιπωρία του χρόνιου βήχα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν με αξονική τομογραφία 672 ασθενείς με χρόνιο βήχα και βρήκαν ότι είχαν παθολογικά σημεία στα ιγμόρεια τους, γεγονός που τεκμηρίωνε την ύπαρξη ιγμορίτιδας.

Διέγνωσαν επίσης ότι, όσο πιο σοβαρά ήταν τα παθολογικά σημεία τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα ο ασθενής να αποκτήσει χρόνιο βήχα. Επιπλέον, σημείωσαν ότι η κλινική εξέταση μύτης και στόματος δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν τις σημαντικές ανωμαλίες των ιγμορείων και μόνο με αξονική τομογραφία αυτό γινόταν ευκρινές.

Οι επιστήμονες επιπλέον, διαπίστωσαν ότι κάποιοι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη έπασχαν από χρόνιο βήχα πάνω από 4 χρόνια, χωρίς να έχει διαγνωστεί η ύπαρξη ιγμορίτιδας. Όταν τελικά έγινε αυτό τότε η ιγμορίτιδα αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά και ο βήχας υποχώρησε άμεσα.

Όπως ανέφεραν, η θεραπεία της ιγμορίτιδας είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή του χρόνιου βήχα ο οποίος ταλαιπωρεί αφάνταστα τον ασθενή, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να διαγνωσθεί η ιγμορίτιδα.

Συχνά, όπως είπαν, οι θεράποντες ιατροί συγχέουν την ύπαρξη ιγμορίτιδας με αυτή της ρινίτιδας και γι' αυτό οι θεραπείες που δίδονται στον ασθενή δεν είναι αποτελεσματικές και καταλήγει να έχει αυτό τον επίμονο χρόνιο βήχα.

Διαβάστε επίσης:

Ιγμορίτιδα: Γνωρίστε τα συμπτώματα και δείτε πώς θα την αντιμετωπίσετε

Πότε το «μπούκωμα» στη μύτη είναι ιγμορίτιδα

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved