Πεπτικό έλκος: Ποια βιταμίνη μπορεί να το προλάβει
Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα μιας βιταμίνης στον οργανισμό, τόσο πιο αυξημένες είναι οι πιθανότητες προσβολής από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για την πρόκληση πεπτικού έλκους και καρκίνου του στομάχου.
Αμερικανοί ερευνητές σύγκριναν κλινικά στοιχεία και δείγματα αίματος που παρέλαβαν από περίπου 7.000 τυχαίους ενήλικες εθελοντές, σε χρονικό διάστημα 8 ετών.
Το ηλικιακό φάσμα των εθελοντών κυμαινόταν από τους δύο μήνες έως τα 90 έτη. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι το 32% εξ αυτών διέθεταν αντισώματα κατά του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, γεγονός που αποδεικνύει ότι ο οργανισμός τους είχε κατά το παρελθόν προσβληθεί από τον εν λόγω τύπο μόλυνσης.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό των εθελοντών.
Αφού έλαβαν υπόψη τους την ηλικία, την εθνικότητα, το σωματικό βάρος και άλλους εξωγενείς παράγοντες, ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες με τα υψηλότερα ποσοστά της βιταμίνης στον οργανισμό τους είχαν 25% μεγαλύτερες πιθανότητες διατήρησης και επανενεργοποίησης της λοίμωξης.
Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος τύπος λοίμωξης ευθύνεται για την πρόκληση πεπτικού έλκους.
Διαβάστε επίσης:
Ελικοβακτηρίδιο: Τι είναι και πώς θα προφυλαχθείτε
Έλκος δωδεκαδάκτυλου: Ποια διατροφή πρέπει να ακολουθείτε με ευλάβεια