ΥΓΕΙΑ

Η μέθοδος «καγκουρό» που σώζει τα νεογέννητα από το θάνατο

Το μητρικό άγγιγμα αποτελεί έκφραση αγάπης και στοργής προς το παιδί, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί επίσης πανίσχυρο «όπλο» που μπορεί να σώσει ένα μωρό από το θάνατο.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Pediatrics δείχνει ότι η λεγόμενη μέθοδος «καγκουρό» είναι μια απλή αλλά σημαντική στρατηγική που μπορεί να μειώσει σημαντικά τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, η συνεχής δερματική επαφή μεταξύ μητέρας και μωρού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής μειώνει τον κίνδυνο θανάτου, κυρίως για τα πρόωρα μωρά και τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι με τη μέθοδο «καγκουρό» ο κίνδυνος μπορεί να μειωθεί περίπου κατά 33%.

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν σε όλο τον κόσμο κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους. Τα μωρά που γεννιούνται λιποβαρή και τα πρόωρα μωρά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο.

Τεχνολογικά μέσα όπως οι θερμοκοιτίδες βοηθούν τα μωρά που κινδυνεύουν, σώζοντας χιλιάδες ζωές σε ετήσια βάση, ωστόσο δεν είναι διαθέσιμα στις οικονομικά ασθενέστερες περιοχές του κόσμου.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι γιατροί συνιστούν στις νέες μητέρες να εφαρμόζουν τη μέθοδο «καγκουρό», δηλαδή την άμεση δερματική επαφή μεταξύ μητέρας και νεογέννητου.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστώνης διαπίστωσαν ότι η μέθοδος «καγκουρό» επιδρά θετικά όχι μόνο στα πρόωρα ή τα λιποβαρή μωρά αλλά και στα τελειόμηνα μωρά και τα μωρά με φυσιολογικό βάρος.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μετα-ανάλυση που περιελάμβανε στοιχεία από 124 μελέτες που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2000 και 2014, εστιάζοντας σε περιστατικά νεογέννητων που ζύγιζαν 1,9 κιλά ή και λιγότερο. Παρατηρήθηκε μείωση κατά 36% στους δείκτες θνησιμότητας για τα μωρά στα οποία εφαρμόστηκε η μέθοδος «καγκουρό». Τα παιδιά αυτά φάνηκε επίσης να διατρέχουν 47% μικρότερο κίνδυνο σηψαιμίας ή σοβαρής λοίμωξης.

Διαβάστε επίσης:

Η ζωή μέσα από τα μάτια ενός νεογέννητου (εικόνα)
Τα σημάδια εκ γενετής στα παιδιά και τι πρέπει να προσέχετε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved