ΥΓΕΙΑ

Ακράτεια ούρων στους άνδρες: Ποια είναι τα αίτια; Υπάρχει οριστική λύση;

Η ακράτεια ούρων είναι η ακούσια απώλεια ούρων και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα με επιπτώσεις στην υγεία και τη ζωή του πάσχοντα.

Σε ένα υγιές άτομο ο σφιγκτήρας της ουρήθρας εξασφαλίζει την παραμονή των ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη. Στους άνδρες ο σφιγκτήρας αυτός βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον προστάτη και περιβάλλει την ουρήθρα, δηλαδή τον σωλήνα μέσω του οποίου τα ούρα αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Τύποι ακράτειας ούρων

Ακράτεια από προσπάθεια
Απώλεια ούρων κατά τη διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας, όπως σήκωμα βάρους, άσκηση, φτάρνισμα, βήχας.

Επιτακτική ακράτεια
Η κατεπείγουσα ανάγκη για ούρηση και η αδυναμία να συγκρατηθεί κάποιος αρκετά ώστε να φτάσει στην τουαλέτα.

Μεικτή ακράτεια
Συνδυασμούς των δύο παραπάνω όπου το άτομο που πάσχει εμφανίζει συμπτώματα και των δύο τύπων.

Ακράτεια από υπερπλήρωση
Συχνή απώλεια ούρων από μια γεμάτη κύστη που ποτέ δεν αδειάζει τελείως.

Αίτια

Μια σειρά καταστάσεων μπορεί να εμποδίζουν το σφιγκτήρα και την ουροδόχο κύστη να λειτουργήσουν σωστά.

Αρκετοί ασθενείς που χειρουργούνται για καρκίνο του προστάτη ή της ουροδόχου κύστης αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακράτειας ούρων, το οποίο οφείλεται σε βλάβη του σφιγκτήρα.

Σε μια προστατεκτομή μπορεί να καταστραφεί ο σφιγκτήρας ή μπορούν να κοπούν τα νεύρα που τον ελέγχουν κατά την προσπάθεια του χειρουργού ν' αφαιρέσει καρκινικούς ιστούς που βρίσκονται γύρω από τον προστάτη.

Άλλα αίτια είναι:
-Η σκλήρυνση κατά πλάκας
-Τα εγκεφαλικά επεισόδια
-Οι κακώσεις του νωτιαίου μυελού

Αντιμετώπιση

Ανάλογα με τη διάγνωση, ο γιατρός μπορεί να συστήσει συντηρητική αντιμετώπιση, θεραπεία με φάρμακα ή ενέσιμα υλικά ή χειρουργική θεραπεία.

-Η συντηρητική αντιμετώπιση δεν αποτελεί θεραπεία, αλλά έναν τρόπο συμβίωσης με την ακράτεια. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται εσώρουχα όπως πάνες και άλλα απορροφητικά προϊόντα, θεραπεία συμπεριφοράς (περιορισμός των υγρών που λαμβάνονται και ασκήσεις για την ενδυνάμωση του σφιγκτήρα), χρήση καθετήρα (εξωτερικού ή μόνιμου), καθώς και εξωτερικές συσκευές (ειδική συσκευή που τοποθετείται στο πέος εξωτερικά και εμποδίζει τη ροή των ούρων).

-Τα φάρμακα από το στόμα είναι αποτελεσματικά μόνο σε περιπτώσεις επιτακτικής ή μεικτής ακράτειας.

-Η αντιμετώπιση με ενέσιμα γίνεται με ένεση ενός διογκωτικού υλικού όπως το κολλαγόνο στην περιοχή του σφιγκτήρα για να βοηθήσει στη στεγανότητα της ουρήθρας. Η μέθοδος αυτή στους περισσότερους άνδρες δεν είναι αποτελεσματική.

-Υπάρχουν τέλος δύο μόνιμες θεραπευτικές επιλογές. Η πρώτη είναι η τοποθέτηση της ειδικής ταινίας εγκράτειας, η οποία υποστηρίζει την ουρήθρα και ενδείκνυται σε περιπτώσεις ήπιας έως μέτριας ακράτειας ούρων. Η δεύτερη θεραπευτική επιλογή είναι η τοποθέτηση του τεχνητού σφιγκτήρα, ο οποίος μιμείται τη λειτουργία του φυσιολογικού, υγιούς σφιγκτήρα, επιτρέποντας τον φυσιολογικό έλεγχο της ούρησης και ενδείκνυται σε περιπτώσεις μέτριας έως σοβαρής ακράτειας ούρων.

Διαβάστε επίσης:

Πού οφείλεται η διαρροή ούρων και τσούξιμο κατά την ούρηση (γράφημα)

Πώς θα περιορίσετε την μερική ακράτεια ούρων

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved