ΥΓΕΙΑ

Κώφωση απροσεξίας: Ένα παράδοξο σύμπτωμα και από τι προκαλείται

Oι αισθήσεις ακοής και όρασης μοιράζονται περιορισμένους νευρικούς πόρους, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL).

Η εξέταση της ικανότητας ενός ανθρώπου να εντοπίζει ήχους κατά τη διάρκεια απαιτητικής οπτικής εργασίας επίσης έδειξε υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας στον εντοπισμό ήχων, αν και οι ήχοι μπορούσαν να ακουστούν καθαρά και οι άνθρωποι τους εντόπιζαν όταν η οπτική εργασία ήταν εύκολη.

Ανακάλυψαν δηλαδή ότι όταν ασχολούμαστε με οπτική εργασία, η αντίδραση του εγκεφάλου στους ήχους μειώνεται σημαντικά με αποτέλεσμα να εμφανίζουμε στιγμιαία κώφωση.

Η ερευνήτρια Dr Maria Chait, δήλωσε ότι το φαινόμενο της «κώφωσης απροσεξίας» όπου δεν προσέχουμε ήχους όταν είμαστε συγκεντρωμένοι σε άλλες ασχολίες έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα.

Ωστόσο, μετρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα χρησιμοποιώντας εξέταση MEG διαπίστωσε ότι η επίδραση προκαλείται από εγκεφαλικούς μηχανισμούς σε πολύ αρχικό στάδιο ακουστικής επεξεργασίας που θα αναμενόταν να οδηγεί στην εμπειρία του να είναι κάποιος κουφός σε αυτούς τους ήχους.

Ο ερευνητής Nilli Lavie, του UCL Institute of Cognitive Neuroscience, υπέδειξε ότι πεζοί που ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο και γράφουν μηνύματα ενώ περπατούν τείνουν επίσης να παρουσιάζουν «κώφωση απροσεξίας».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τα αυτιά σας

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved