ΥΓΕΙΑ

Προβιοτικά: Σε ποιες ασθένειες βοηθούν, πού θα τα βρείτε

Τα προβιοτικά είναι μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που μοιάζουν με τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου.

Πλήθος μελετών έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου και αποτρέπουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα προβιοτικά θα μπορούσαν να συμβάλουν στη θεραπεία ορισμένων νοσημάτων.

Σε ποια νοσήματα μπορούν να βοηθήσουν

-Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση των διαρροιών που προκαλούνται από την αντιβίωση, κυρίως στα παιδιά.

-Συμβάλλουν στην πρόληψη της διάρροιας των ταξιδιωτών και πιθανώς στην αντιμετώπισή της της ύστερα από μόλυνση με ροταϊό.

-Βοηθούν σε προβλήματα του πεπτικού, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το έλκος στομάχου, η δυσανεξία στη λακτόζη.

-Βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία γυναικολογικών προβλημάτων, όπως μυκητιάσεις, κολπίτιδες, τραχηλίτιδες.

-Νεώτερες μελέτες δείχνουν ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας και του αλλεργικού εκζέματος, καθώς και ότι όταν καταναλώνονται από εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες μπορούν να αποτρέψουν την εκδήλωση αλλεργικών διαταραχών στα παιδιά τους, επειδή αυξάνεται η συγκέντρωση στο μητρικό γάλα ανοσοποιητικών παραγόντων, όπως οι κυτταροκίνες.

-Παρέχουν προστασία από τον ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο, ένα μικρόβιο που αποτελεί κύρια αιτία σοβαρών ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

-Μερικά προβιοτικά έχουν συσχετισθεί με την απώλεια βάρους και τη ρύθμιση του σωματικού βάρους, επειδή εμποδίζουν τη δράση ενός ενζύμου και αποκαθιστούν τη χλωρίδα του εντέρου, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Που θα τα βρείτε

Η καλύτερη πηγή προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά τα μη παστεριωμένα (π.χ. πρόβειο παραδοσιακό γιαούρτι με πέτσα).

Για λόγους ασφαλείας, όμως, τα γαλακτοκομικά παράγονται συνήθως από παστεριωμένο γάλα, γι’ αυτό και προστίθενται προβιοτικά στη συνέχεια.

Υπάρχουν επίσης σε άλλα τρόφιμα, όπως το κεφίρ (μεγαλύτερη περιεκτικότητα έχει όταν το παρασκευάζουμε μόνοι στο σπίτι, με ζωντανά βακτήρια και προσθήκη γάλακτος). Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι λαμβάνονται από μια τροφή που ούτως ή άλλως υπάρχει στο διαιτολόγιο.

Τα συμπληρώματα έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις προβιοτικών και συχνά ποικιλία διαφορετικών προβιοτικών που εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες και απελευθερώνονται απευθείας στο έντερο.

Διαβάστε επίσης:

Υποφέρετε από αλλεργίες; Να τι πρέπει οπωσδήποτε να τρώτε

Ένας ακόμη σοβαρός λόγος να αγαπήσετε το γιαούρτι

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved