ΥΓΕΙΑ

Διάσειση εγκεφάλου: Συμπτώματα και πρώτες βοήθειες

Η διάσειση είναι η μη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου λόγω εξωτερικού χτυπήματος στο κεφάλι.

Ακόμα και αν το χτύπημα δεν έχει ως αποτέλεσμα να προκληθεί κάταγμα στα οστά του κρανίου, ο εγκέφαλος μπορεί να ταρακουνηθεί τόσο πολύ ώστε να έχει τραυματιστεί.

Ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό, σαν ζελατίνη υλικό, που περιβάλλεται από άκαμπτα οστά, γι’ αυτό και οι τραυματισμοί στο κεφάλι μπορεί να του προκαλέσουν βλάβες, όπως αιμάτωμα, βλάβες στα εγκεφαλικά κύτταρα και οιδήματα.

Μελέτες μάλιστα έχουν συσχετίσει τη διάσειση εγκεφάλου βραχυπρόθεσμα με απώλεια μνήμης, φτωχή ικανότητα συγκέντρωσης και παρατεταμένους πονοκεφάλους και μακροπρόθεσμα με την άνοια.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όποιος κτυπάει στο κεφάλι και παθαίνει διάσειση εγκεφάλου, πρέπει να ξέρει ότι ακόμα κι αν αισθάνεται καλύτερα, ο εγκέφαλός του μπορεί να μην έχει γίνει τελείως καλά.

Οι βλάβες που προκαλούνται από την διάσειση εγκεφάλου είναι εμφανείς στις απεικονιστικές εξετάσεις ακόμα και μήνες έπειτα από την (φαινομενική) ανάρρωση των ασθενών.

Πρώτες βοήθειες

Οι πρώτες βοήθειες έχουν στόχο την σταθεροποίηση του θύματος μέχρι να μπορεί να πραγματοποιηθεί κατάλληλη ιατρική περίθαλψη.

Αν πρέπει να βοηθήσετε ένα άτομο που υπέστη χτύπημα στο κεφάλι, ακολουθήστε τα εξής:
-Ελέγξτε αν αναπνέει κανονικά
-Μην μετακινείτε τον ασθενή ή αν μετακινείται τον ακινητοποιείτε, καθώς μπορεί να υπάρχει βλάβη στη σπονδυλική στήλη ή στον εγκέφαλο
-Ελέγξτε αν μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις (Χτύπησες; Πώς σε λένε; Πού μένεις; κτλ.)
-Κρατάτε τον ασθενή ζεστό

Όταν αρχίσει να επανέρχεται, θα περάσει από ένα συγχυτικό στάδιο που μπορεί να έχει διαφορετική διάρκεια ανάλογα με το άτομο και σχεδόν πάντα, όταν επανέλθει η διαύγεια συνείδησης θα έχει έντονη τάση προς εμετό.

Αν η ιατρική βοήθεια αργεί, τον κρατάτε ακινητοποιημένο, ζεστό και ελέγχετε κάθε δύο ώρες αν κοιμάται ή κάθε 10 λεπτά αν είναι ξύπνιος, αν έχει συνείδηση (κάνοντας απλές ερωτήσεις) και έλεγχο των κινήσεων του.

Για τα παιδιά η διαδικασία προτείνεται να επαναλαμβάνεται κάθε 1-1,5 ώρα αν κοιμούνται αλλιώς κάθε 10 λεπτά.

Το θύμα μπορεί να έχει προσωρινή αμνησία (συνήθως δεν διαρκεί πάνω από μία ώρα) και υπάρχουν κάποια συμπτώματα που στις περισσότερες περιπτώσεις δείχνουν σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Συγκεκριμένα, αν το θύμα συνεχίζει έπειτα από 1-2 ώρες να έχει πονοκεφάλους, ζάλη, τάση για εμετό πρέπει να μεταφερθεί όσο πιο άμεσα γίνεται σε νοσοκομείο για ιατρική περίθαλψη.

Συμπτώματα σοβαρής εγκεφαλικής βλάβης
-Επιληπτική κρίση
-Πονοκέφαλος που γίνεται πιο έντονος
-Δυσκολία να ξυπνήσει
-Διπλή όραση
-Αδυναμία αναγνώρισης ατόμων ή τόπων
-Συνεχόμενος εμετός
-Πολύ διαφορετική συμπεριφορά
-Διαφορετικό μέγεθος διαστολής στην ίριδα του κάθε ματιού

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το φαινόμενο της αντίστασης του εγκεφάλου στην ινσουλίνη και πότε εμφανίζεται

Μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού ή του ποδιού: Δείτε τα πιθανά αίτια

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved