ΥΓΕΙΑ

Καφές & πρόωρος θάνατος: Ποια ποσότητα θεωρείται προστατευτική

Η μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με το μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιοπάθεια, Πάρκινσον και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Μάλιστα, τα οφέλη προκύπτουν ακόμη και από την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη, το γνωστό ντεκαφεϊνέ, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation, οπότε η ευεργετική δράση του καφέ δεν προκύπτει μάλλον από την επίδραση της διεγερτικής ουσίας.

Τρία με πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα συσχετίστηκαν με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, πιο συγκεκριμένα με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακές επιπλοκές, νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Πάρκινσον, διαβήτη τύπου 2 ή ακόμη και αυτοκτονία. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση με τον μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρκίνου, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν περίπου 40.500 άνδρες και 168.000 γυναίκες. Σε διάστημα 30 ετών, 19.500 γυναίκες και 12.400 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες.

Η ανάλυση έδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από τις προαναφερθείσες αιτίες.

«Η μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να επιφέρει οφέλη για την υγεία, όσον αφορά την μείωση των πρόωρων θανάτων από αρκετές παθήσεις. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητής Διατροφολογίας και Επιδημιολογίας Φρανκ Χου.

Η προστατευτική δράση του καφέ, σύμφωνα με τους ερευνητές, οφείλεται πιθανότατα σε βιοδραστικές ουσίες που περιέχει και οι οποίες μειώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό. Παρ' όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως τους βιολογικούς μηχανισμούς που παράγουν τα οφέλη για την υγεία.

Δείτε κι αυτό:

Καφές με άδειο στομάχι: Γιατί πρέπει να τον αποφεύγετε
Καφές μετά το αλκοόλ: Βοηθά να υποχωρήσει η μέθη;
Πόσες θερμίδες έχει ο καφές ανάλογα με το είδος του

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved