ΥΓΕΙΑ

Τα Ελληνόπουλα έχουν την χειρότερη υγεία δοντιών στην Ευρώπη - Σκληρό δημοσίευμα Reuters

Την χειρότερη υγεία δοντιών σε όλη σχεδόν την Ευρώπη, έχουν τα ελληνόπουλα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Και το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αποτελεί σημάδι παρακμής και φυσικά απόρροια της βαθειάς οικονομικής ύφεσης που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα.

Το δημοσίευμα μάλιστα, συγκρίνει την Ελλάδα αναφορικά με θέματα ποιότητας υγείας, με χώρες όπως η Χιλή, το Μεξικό και η Τουρκία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το κείμενο, οι δείκτες που αφορούν στην οδοντική υγεία, συγκλίνουν στο γεγονός, ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στα πιο υποβαθμισμένα κράτη της Ευρώπης. Το ποσοστό των Ελλήνων από 16 ετών και άνω που παρουσιάζει απουσία οδοντιατρικής φροντίδας ήταν 10,6% το 2013, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυμαίνεται στο 7,9% σύμφωνα με την Eurostat.

Η οικονομική ύφεση που βιώνει η χώρα εδώ και χρόνια, έχει οδηγήσει σε λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά περίπου 30% από το 2009.

Το σκληρό δημοσίευμα του Reurers, αναφέρει ακόμη, ότι το ΕΣΥ έχει μειώσει τη δωρεάν ή χαμηλού κόστους ιατρική περίθαλψη που τα εκατομμύρια των Ελλήνων είχαν για δεκαετίες, κυρίως λόγω της μείωσης των δημόσιων δαπανών που απαιτούνται σε αντάλλαγμα για τα € 326 δισεκατομμύρια οικονομικής βοήθειας που έλαβε η Ελλάδα από το 2010. Οι κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 9 % το χρόνο την τριετία μεταξύ 2009 και 2012.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, είναι πάνω από 8% των Ελλήνων παρέλειψε να επισκεφτεί τον οδοντίατρό του το 2013 λόγω κόστους, ποσοστό πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,1%, σύμφωνα με την Eurostat.

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Όπως είχε τονίσει πρόσφατα ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης, η πρόληψη είναι «ανύπαρκτη» και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην οδοντιατρική περίθαλψη συναντάται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες.

Παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν τερηδόνα σε ποσοστό κοντά στο 60%, το οποίο αυξάνεται στους εφήβους αγγίζοντας το 84%. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία.

«Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που τους λείπουν τα μπροστινά δόντια» αναφέρει ο κ. Κατσίκης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχει καλύψει προσθετικές ανάγκες, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων και των τεχνητών οδοντοστοιχιών. «Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή και κοινωνική απομόνωση» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Οδοντιατρική που είναι η κατ΄ εξοχήν επιστήμη της πρόληψης , είναι συνεχώς απούσα από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη». Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΟ αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης μέσω των δομών ΠΕΔΥ-ΕΣΥ, είναι «τραγική», δεδομένου ότι επιχειρείται με το δυναμικό των 700 περίπου οδοντιάτρων να δοθεί περίθαλψη σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Επιπλέον, το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 του ΕΟΠΥΥ για να καλυφτούν μέσω συλλογικών συμβάσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους μέρος των προληπτικών εξετάσεων, έγινε μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ.

Διαβάστε ακόμη:

Πολυτέλεια για τους Έλληνες η επίσκεψη στον οδοντίατρο

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved