Έρευνα: Χειρότερος ο διακοπτόμενος ύπνος από την έλλειψη ύπνου
Έλλειψη ύπνου, αϋπνία, διακοπτόμενος ύπνος... Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, ταλαιπωρούμαστε από την κακή ποιότητα ύπνου, με αποτέλεσμα το αίσθημα κούρασης και την έλλειψη συγκέντρωσης την επόμενη ημέρα, αλλά και τον αυξημένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων.
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep, ο διακοπτόμενος ύπνος είναι χειρότερος για τη διάθεσή μας από την έλλειψη ύπνου.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές έπειτα από ένα μοναδικό στο είδος του πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 62 υγιείς άντρες και γυναίκες.
Οι συμμετέχοντες πέρασαν τρεις μέρες και τρεις νύχτες στο εργαστήριο, όπου απάντησαν μια σειρά από ερωτήσεις σχετικά με την διάθεσή τους κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, ώστε να καταγράψουν πόση ώρα παρέμεναν σε κάθε στάδιο του ύπνου (από ελαφρύ έως βαθύ ύπνο) κάθε βράδυ.
Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διακοπτόμενου ύπνου, ένα τρίτο έπρεπε να κοιμάται λίγες μόνο ώρες και η τρίτη και τελευταία ομάδα απολάμβανε ανενόχλητη όσο ύπνο ήθελε.
Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τις απαντήσεις των τριών ομάδων σχετικά με τη διάθεσή τους, διαπίστωσαν ότι στην ομάδα του διακοπτόμενου ύπνου παρατηρήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου η μεγαλύτερη πτώση στη διάθεση.
Όταν μελέτησαν το μοτίβο εγκεφαλικής λειτουργίας στις δύο ομάδες κακού ύπνου (διακοπτόμενος ύπνος και έλλειψη ύπνου), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα του διακοπτόμενου ύπνου παρουσίαζε μικρότερης διάρκειας ύπνο βραδέων κυμάτων, δηλαδή το βαθύ ύπνο που συνδέεται με το αίσθημα της ξεκούρασης και της αναζωογόνησης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατάφερναν να απολαύσουν τις ίδιες ώρες ύπνου αλλά χωρίς καμία διακοπή.