ΥΓΕΙΑ

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν έπειτα από χειρουργική επέμβαση καρδιάς

Με το εισόδημα φαίνεται να συνδέονται οι πιθανότητες επιβίωσης μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι κοινωνικο-οικονομικοί παράγοντες συνδέονται όχι μόνο με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (οι πλουσιότεροι αρρωσταίνουν λιγότερο), αλλά και με τον κίνδυνο θανάτου μετά από μια επέμβαση στην καρδιά.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή καρδιοχειρουργικής Ούλρικ Σαρτίπι, μελέτησαν στοιχεία για 100.500 άτομα που έκαναν επέμβαση καρδιάς μεταξύ 1999-2012.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες (20% η καθεμία) ανάλογα με το εισόδημά τους και παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο επί επτά χρόνια μετά την επέμβαση.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε πως οι πιθανότητες θανάτου μετά την επέμβαση είναι κατά μέσο όρο σχεδόν 30% λιγότερες στην ομάδα που ανήκει στο 20% του πληθυσμού με το μεγαλύτερο εισόδημα, σε σχέση με το 20% των ανθρώπων με το χαμηλότερο εισόδημα. Όσο σταδιακά μικραίνει το εισόδημα, τόσο αντίστοιχα αυξάνει ο μετεχγειρητικός κίνδυνος.

«Διαπιστώνουμε μια έντονη συσχέτιση ανάμεσα στο εισόδημα και στην επιβίωση μετά την εγχείρηση, αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο γι' αυτό» δήλωσε ο Σαρτίπι.

Παράγοντες που επηρεάζουν την μετεγχειρητική πρόγνωση είναι η ηλικία (όσο μεγαλύτερος είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος της επέμβασης), το φύλο, η ύπαρξη άλλων ασθενειών, όπως η ηπατική νόσος και ο διαβήτης, το κάπνισμα, η διατροφή, η άσκηση, η κανονική λήψη των αναγκαίων φαρμάκων μετά την επέμβαση κ.α.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved