Είναι κακό να καθόμαστε σταυροπόδι;
Η στάση του σώματός μας μπορεί να επηρεάσει τη σπονδυλική μας στήλη αλλά και την ψυχολογική μας κατάσταση, όπως έχουν υποδείξει πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες στο παρελθόν.
Μια στάση που πολλοί από εμάς –και κυρίως οι γυναίκες– παίρνουν αυθόρμητα είναι το σταυροπόδι, με τη στάση αυτή να έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με την υπέρταση, τους κιρσούς στα πόδια και την κακή κυκλοφορία στα κάτω άκρα. Ισχύει όμως κάτι από αυτά ή πρόκειται για επίμονους μύθους υγείας;
- Κιρσοί
Οι κιρσοί εμφανίζονται λόγω διόγκωσης ενός αιμοφόρου αγγείου κάτω από το δέρμα, κυρίως κατά μήκος του ποδιού. Συνήθως δεν θεωρούνται ανησυχητικοί, εκτός κι αν έχουν διογκωθεί υπερβολικά ή προκαλούν πόνο. Παράγοντες κινδύνου για τους κιρσούς θεωρούνται η προχωρημένη ηλικία, η κληρονομικότητα, η πολύωρη ορθοστασία και η εγκυμοσύνη. Δεν έχει διαπιστωθεί ποιες είναι οι ακριβείς αιτίες εμφάνισής τους, οι περισσότεροι γιατροί συμφωνούν όμως ότι το σταυροπόδι δεν είναι μία από αυτές.
- Αρτηριακή πίεση και υγεία της καρδιάς
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στην επιθεώρηση Blood Pressure Monitoring υπέδειξε ότι το σταύρωμα των ποδιών συσχετίζεται με μικρή άνοδο της αρτηριακής πίεσης, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα ευρήματα που είχαν υποστηρίξει τη θεωρία αυτή. Ωστόσο, η επίδραση στην αρτηριακή πίεση δεν θεωρείται τόσο σημαντική ώστε να συμβάλει στην εκδήλωση καρδιαγγειακών επιπλοκών μακροπρόθεσμα. Το σταύρωμα των ποδιών συνεπάγεται μεγαλύτερη ροή αίματος προς την καρδιά, οπότε καλό είναι να το αποφεύγουν άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης.
- Κυκλοφορία αίματος
Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεωρία ότι το σταυροπόδι συμβάλλει σε προβλήματα με την κυκλοφορία του αίματος μακροπρόθεσμα. Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη στάση σώματος, η πολύωρη ακινησία μπορεί να οδηγήσει σε μούδιασμα στα πόδια, ωστόσο οι ενοχλήσεις υποχωρούν εάν αλλάξουμε στάση ή σηκωθούμε και περπατήσουμε για λίγο.
Διαβάστε επίσης:
Επιτρέπεται ο άντρας να κάθεται σταυροπόδι;
Πόνος στην πλάτη: Ποια είναι η σωστή στάση (εικόνες)
Καθιστική ζωή: Δείτε τι προκαλεί στο σώμα (βίντεο)