ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας: Τα ρευματικά νοσήματα, οι ασθενείς & οι ελλείψεις σε επαγγελματίες υγείας

Ποσοστό 25% του πληθυσμού των αναπτυγμένων χωρών σε κάποια στιγμή της ζωής τους προσβάλλεται από Ρευματικές Παθήσεις (ΡΠ). 

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα άτομα με ΡΠ ανέρχονται σε 120.000.000 ενώ στην Ελλάδα υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000. Στο σύνολο του ενήλικου ελληνικού πληθυσμού 13% πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα, 11% από Οσφυαλγία, 4,8% από Αυχεναλγία, 4,5% από Οστεοπόρωση και 2,1% από Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα.

Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Παναγιώτης Τρόντζας , πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας που έχει ορισθεί από την WHO , η 12η Οκτωβρίου κάθε έτους.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα συγκαταλέγεται στα συχνότερα χρόνια νοσήματα της παιδικής ηλικίας και είναι περίπου το ίδιο συχνή όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης και η Επιληψία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ΡΠ η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Κληρονομικοί παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση τους, ωστόσο η φύση των παραγόντων αυτών και ο τρόπος της κληρονομικότητας δεν είναι ακόμα γνωστοί. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ) καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με την παθογένεια των περισσότερων Ρευματικών Παθήσεων. Όμως οι παράγοντες αυτοί μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Στην Ελλάδα οι ΡΠ αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%) ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση ως αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24,0 και 17,7% αντίστοιχα).

Στη χώρα μας εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ποσοστό που ανέρχεται στο 40% εάν συνυπάρχει ακόμα μία πάθηση όπως κατάθλιψη, καρδιακή ή αναπνευστική νόσος.

Το πρόβλημα επιδεινώνεται λόγω της τεράστιας ανεργίας εξαιτίας της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Αναφερόμενος ο πρόεδρος της ΕΡΕ – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. στην σημερινή κατάσταση στην χώρα μας τόνισε πως οι φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας προς τα άτομα με ΡΠ χαρακτηρίζονται από ελλείψεις (κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας) και ανορθολογική ανάπτυξη κυρίως ως προς την κατανομή των υποδομών και την παρουσία Ρευματολόγων σε αυτές, αν και η αναλογία των Ρευματολόγων στον πληθυσμό είναι καλύτερη από τα διεθνή πρότυπα (ένας ειδικευμένος Ρευματολόγος ανά 40.000-100.000 κατοίκους ανάλογα με τις επιδημιολογικές και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες)

Στην Ελλάδα το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Επιστημονική Εταιρεία (Ε.Ρ.Ε. – ΕΠ.Ε.Ρ.Ε.) και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα, έχει καταθέσει στο Υπουργείο Υγείας το «Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο αναμένει την έγκριση του ΚΕΣΥ και κατόπιν του Υπουργού Υγείας για την υλοποίηση του. Το σχέδιο περιλαμβάνει 7 θεματικούς άξονες που αφορούν:

- τις αναγκαίες πολιτικές υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που χρειάζεται να εφαρμοσθούν.
- την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
- την ανάγκη δημιουργίας αρχείων καταγραφής ρευματοπαθών.
- την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών.
- την ανάπτυξη του εθελοντισμού για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών.
- την εκπαίδευση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας αλλά και των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους.
- την έρευνα για τις Ρευματικές Παθήσεις (στους τομείς της επιδημιολογίας, της αιτιοπαθογένειας, της κλινικής έρευνας, αλλά και των οικονομικών δεδομένων για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας).

Η GPO

Η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. διεξάγει περιοδικά, με συνεργάτη την εταιρεία GPO κοινωνική έρευνα) για την «αποτύπωση της αναγνωρισιμότητας των Ρευματικών Παθήσεων και τη χρήση Ρευματολογικών Υπηρεσιών από το Γενικό Πληθυσμό».

Τα αποτελέσματα του α΄ κύματος της έρευνας (Οκτώβριος 2014) παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα:

Στην αναγνώριση από το ευρύ κοινό πολλών από τις Ρευματικές Παθήσεις.
Στην παραπομπή των ασθενών και τη χρήση υπηρεσιών Ρευματολόγου
Στην ενημέρωση για τις Ρευματικές Παθήσεις από έγκυρες πηγές
Στην πρόσβαση σε ρευματολογικές υπηρεσίες ασθενών με οικονομική αδυναμία τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης

Η Ε.Ρ.Ε.-ΕΠ.Ε.Ρ.Ε. έχει ξεκινήσει από το 2014 την «Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις με σύνθημα: «Πρώιμη διάγνωση – Έγκαιρη παρέμβαση». Στις δράσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία ιστότοπου ενημέρωσης κοινού www.tosomasoumilaei.gr και η στελέχωση με εθελοντές των κοινωνικών ιατρείων των «Γιατρών του Κόσμου» για την κάλυψη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (ανασφάλιστοι, οικονομικά, ΑΜΕΑ, κάτοικοι δυσπρόσιτων περιοχών).

Στα πλαίσια της Ενημερωτικής Εκστρατείας το Εθνικό Συμβούλιο διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015 (Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας) ανοιχτή κεντρική εκδήλωση κοινού (με ελεύθερη είσοδο) στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα Σκαλκώτας) με τη συμμετοχή και θεσμικών παραγόντων.

Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει από τις 17:00 έως τις 21:30 περιλαμβάνονται ενημερωτικές δράσεις από τις Ενώσεις Ασθενών, Πρόγραμμα σύντομων ομιλιών και τέλος συναυλία με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musicue.

Διαβάστε ακόμη:

Οι ρευματικές παθήσεις ευθύνονται για το 50% της μακροχρόνιας ανικανότητας


Καινοτόμο πρόγραμμα για ασθενείς με ρευματικές παθήσεις από την UCB

Προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στον ρευματολόγο τους στην Ελλάδα της κρίσης


© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved