ΥΓΕΙΑ

Ψηλά τακούνια στην εγκυμοσύνη: Επιτρέπονται ή όχι;

Οι εννέα μήνες τις εγκυμοσύνης συνοδεύονται από σημαντικές μεταβολές στο σώμα της γυναίκας αλλά και από αρκετά ενοχλητικά συμπτώματα, όπως τα πρησμένα πόδια και οι ναυτίες, οπότε οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες δεν θέλουν να προσθέσουν στην εξίσωση και την ταλαιπωρία από τα ψηλά τακούνια.

Ίσως όμως θελήσουν κάποια στιγμή να κάνουν μια πιο επίσημη εμφάνιση που επιβάλλει ένα πιο κομψό παπούτσι από τα άνετα αθλητικά!

Τα ψηλά τακούνια δεν αποτελούν «απειλή» για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, υπό την έννοια ότι δεν έχουν κάποιο άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, καλό είναι οι εγκυμονούσες να φορούν τακούνια μόνο σε ειδικές περιστάσεις και κυρίως στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη και μεγαλώνει η κοιλιά, επηρεάζεται περισσότερο το κέντρο βάρους της γυναίκας κι έτσι είναι πιο δύσκολο να ισορροπήσει επάνω στα τακούνια. Σε περίπτωση που πέσει ή παραπατήσει, κινδυνεύει λοιπόν να τραυματιστεί η ίδια ή και να βλάψει το μωρό της.

Βέβαια, το ίδιο το σώμα της εγκύου δεν είναι ιδιαίτερα «δεκτικό» στα τακούνια. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο γυναικείος οργανισμός απελευθερώνει την ορμόνη ρελαξίνη, η οποία επιφέρει τη χαλάρωση των ιστών που κρατούν σταθερές τις αρθρώσεις. Η απελευθέρωση της ορμόνης συνεπάγεται μεγαλύτερη ευελιξία στην περιοχή της λεκάνης ώστε η γυναίκα να προετοιμαστεί για τον τοκετό, αλλά παράλληλα η επιπλέον πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στη μέση. Τα ψηλά τακούνια αναγκάζουν τη γυναίκα να αλλάζει ελαφρώς τη στάση του σώματός της, με αποτέλεσμα να ασκείται περισσότερη πίεση στη μέση, τα γόνατα και τους αστραγάλους, οπότε το πρόβλημα εντείνεται ακόμη περισσότερο.

Διαβάστε επίσης:

Πονοκέφαλος στην εγκυμοσύνη: Δείτε τι μπορεί να κρύβει
Πιθανότητες εγκυμοσύνης ανά ηλικία (πίνακας)
Η κοιλιά της εγκύου «προδίδει» αν θα κάνει αγόρι ή κορίτσι;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved