ΥΓΕΙΑ

#NoHymenNoDiamond: Μάθετε πώς λειτουργεί ο παρθενικός υμένας

Η σελίδα No Hymen No Diamond στο Facebook έχει αποτελέσει τις τελευταίες ημέρες το επίκεντρο μιας γιγάντιας διαδικτυακής διαμάχης.

Η σελίδα απευθύνεται σε άντρες που θέλουν να παντρευτούν μόνο αν η γυναίκα δεν έχει καμία πρότερη σεξουαλική εμπειρία. Πέραν της κοινωνικής διάστασης του ζητήματος, δηλαδή το γιατί θέλουν κάτι τέτοιο οι εν λόγω άντρες, προκύπτει και ένα άλλο μείζον πρόβλημα... ανατομίας.

Ο τίτλος-μότο της σελίδας σημαίνει, σε ελεύθερη απόδοση, «Χωρίς υμένα, δεν έχει δαχτυλίδι», δηλαδή ότι μια γυναίκα δεν «αξίζει» να δεχτεί πρόταση γάμου εάν δεν διαθέτει παρθενικό υμένα.

Ποιος είπε όμως ότι η ύπαρξη παρθενικού υμένα ταυτίζεται με την παντελή απουσία εμπειρίας στο σεξουαλικό τομέα;

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή...

Ο παρθενικός υμένας είναι μία μεμβράνη που περιέχει νεύρα και αγγεία και βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της γυναίκας.

Το πάχος του διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 1-2χιλ., ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και μεγαλύτερος (π.χ. σαρκώδης υμένας).

Η σύσταση και η αντίσταση του υμένα επίσης ποικίλλουν, γι' αυτό και διακρίνεται σε ελαστικό (αραχνοειδής, υμενώδης, μεμβρανώδης) ή σαρκώδη-ινώδη.

Ο παρθενικός υμένας έχει σχήμα και ανθεκτικότητα που διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και η ρήξη του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η ρήξη του παρθενικού υμένα επέρχεται σε ορισμένες περιπτώσεις με την πρώτη σεξουαλική επαφή. Από τη ρήξη των αγγείων προκαλείται συνήθως μια μικρή αιμορραγία, η οποία σε συνδυασμό με τα κολπικά υγρά αποβάλλεται ως ροζ έκκριμα. Σπάνια η αιμορραγία είναι σοβαρή.

Η ρήξη του παρθενικού υμένα μπορεί να είναι τέλεια ή ατελής. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του ανδρικού μορίου, αλλά και τη δύναμη που καταβάλλεται κατά την είσοδο στον κόλπο.

Ωστόσο, ρήξη του παρθενικού υμένα μπορεί να επέλθει επίσης με αυνανισμό, είσοδο ξένου σώματος, αθλητικές δραστηριότητες (ποδήλατο, χορό, ιππασία κ.α.), τραυματισμούς, ακόμη και με τη χρήση ταμπόν κατά την περίοδο.

Την άποψη αυτή επιβεβαιώνει ο Δρ Justin J. Lehmiller, ειδικός στην Κοινωνική Ψυχολογία που έχει τιμηθεί δις με το Πιστοποιητικό Διδακτικής Αριστείας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, διευκρινίζοντας πως ο υμένας μπορεί να παραμείνει άθικτος κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ενώ δεν αποκλείεται να παρουσιάσει σταδιακή φθορά πριν την πρώτη φορά που θα κάνει σεξ η γυναίκα λόγω αυτοϊκανοποίησης ή ενασχόλησης με τα σπορ.

Ο Lehmiller τονίζει ότι σε μερικές γυναίκες ο υμένας είναι πιο λεπτός και «εύθραυστος», γι' αυτό και είναι πιθανό να παρατηρηθούν τέτοιου είδους αλλαγές ακόμη κι αν η γυναίκα δεν έχει κάνει ποτέ σεξ στη ζωή της.

Μετά τη ρήξη τα μπορεί να υπάρχει πόνος στην περιοχή, ακόμη και κατά το περπάτημα. Μετά τη ρήξη αρχίζει η επούλωση, η οποία διαρκεί συνήθως 3 έως 15 ημέρες, ενώ σε δύο εβδομάδες η τραυματική επιφάνεια δεν διακρίνεται καν.

Διαβάστε επίσης:

Μπορεί να «αναγεννηθεί» ο παρθενικός υμένας;
Μπορεί ένας άντρας να καταλάβει αν η γυναίκα είναι παρθένα;

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved