Σχολική υγιεινή & προαθλητικός έλεγχος: Απρόσιτη η πρόληψη για τα λαϊκά στρώματα
Η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, όμως οι υπηρεσίες σχολικής υγιεινής είναι ανύπαρκτες, αποτέλεσμα της άγριας λιτότητας που επέβαλαν οι «εταίροι» με όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις και τις «συνιστώσες» των κομμάτων να υπακούουν στην πράξη ευλαβικά στα μνημόνια.
Ο προαθλητικός έλεγχος των ενηλίκων και η σχολική υγιεινή –που είναι υποχρέωση υπηρεσιών ΠΦΥ– όπου γίνεται ακριβοπληρώνεται ή γίνεται πλημμελώς ή δεν γίνεται καθόλου. Ένα μέρος του πληθυσμού προστρέχει στα νοσοκομεία όπου συρρέουν μαζικά γονείς με τα παιδιά τους ή και ενήλικες για τις υπηρεσίες που είναι αναγκαίες. (από καρδιολόγο, δερματολόγο, οφθαλμίατρο, ΩΡΛ, ορθοπεδικό και λοιπές ειδικότητες).
Επειδή είναι γνωστή η κατάσταση στα νοσοκομεία από άποψη όγκου δουλειάς και επειδή φυσικά δεν είναι έργο των νοσοκομείων η πρόληψη, αλλά εξωνοσοκομειακών δομών, παρόλα αυτά πολλοί υγειονομικοί, κυρίως ευαισθητοποιημένοι γιατροί, ευγενώς προσφερόμενοι στα πλαίσια αλληλεγγύης, φροντίζουν όσο μπορούν τους μαθητές και τους αθλούμενους.
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
Άλλοι γιατροί με την ευκαιρία της καλοκαιρινής άδειας προσφέρουν αφιλοκερδώς και χωρίς τυμπανοκρουσίες υπηρεσίες πρόληψης στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ή στον τόπο των διακοπών τους.
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ
Σημειώνουμε τα εξής:
• Κανένα κονδύλι δεν προβλέπεται κάθε χρόνο για υπηρεσίες σχολικής υγιεινής και προαθλητικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι από εξαγγελίες χορτάσαμε.
• Για κάθε παιδί που θα πάει στη 1η δημοτικού η εξέταση από καρδιολόγο και οφθαλμίατρο κοστίζει 80 ευρώ όσο δηλαδή είναι το ποσό που απαιτείται για γραφική ύλη της σχολικής χρονιάς.
• Πέρισυ στο λαϊκό μαραθώνιο πάνω από 25 δρομείς προσεκομίσθησαν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού, επειδή ακριβώς δεν είχαν κάνει προαθλητικό έλεγχο.
• Ο αιφνίδιος θάνατος στην άθληση είναι ένα ιδιαίτερα τραγικό γεγονός που μπορεί να είναι σπάνιο (ένας θάνατος ανά 100.000 αθλούμενους ανά έτος) όμως συγκλονίζει ολόκληρη την κοινωνία αφού συνήθως αφορά νέες ηλικίες.
• Ακόμα και εθνικές ομάδες νέων έρχονται στα νοσοκομεία για προαθλητικό έλεγχο μετά από παράκληση των γονέων και όχι μετά από υπεύθυνη παρέμβαση της ομοσπονδίας.
• Οι αδιάγνωστες διαταραχές στην όραση, στην ακοή, στο μυοσκελετικό σύστημα οδηγούν σε αμέτρητους τραυματισμούς μαθητών και ενήλικων αθλούμενων. Ποτέ μα ποτέ δεν υπήρξε καταγραφή τέτοιων συμβάντων.
• Πολλές συγγενείς καρδιοπάθειες μένουν αδιάγνωστες για πολλά χρόνια όταν πλέον είναι πολύ αργά.
Δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσει κανείς επί μακρόν για τη σημασία των υπηρεσιών πρόληψης στο σχολικό πληθυσμό, στους αθλούμενους γενικά αλλά και στο σχολικό περιβάλλον. Επίσης δεν πρέπει να καταφεύγουμε σε υπερβολές για διαρκείς ελέγχους δημιουργώντας προκλητή ζήτηση υπηρεσιών ,να μην υποκύπτουμε στον πειρασμό εικονικών ελέγχων ούτε να καταλήγουμε σε υπερδιάνωση και να δημιουργούμε πανικό στο περιβάλλον του νέου παιδιού όταν π.χ. διαπιστώνουμε ένα αθώο φύσημα στην καρδιά.
Όμως όλα τα παραπάνω υπακούουν σε ένα γενικό κανόνα!!
ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΑΓΚΕΕΣ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΥΓΕΙΗΝΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ.
Είναι αποκλειστική υποχρέωση του κράτους.
Είναι αποκλειστικό θέμα ΠΦΥ και όχι των νοσοκομείων.
Για να γίνει αυτό πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν με πλήρη στελέχωση ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ, ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ.
Όλες αυτές οι δομές να εντάσσονται σε ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας χωρίς επιχειρηματική δράση.
Η σωστή πρόληψη δεν μπορεί να είναι προνόμιο των λίγων.
Με αφορμή τη νέα σχολική χρονιά πρέπει όλοι οι φορείς να διεκδικήσουν τέτοιες υπηρεσίες. Σ αυτόν τον αγώνα οι σύλλογοι γονέων, καθηγητών, τα δεκαπενταμελή συμβούλια μαθητών, δήμοι και φορείς υγειονομικών πρέπει να πρωτοστατήσουν.
Να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ και στα κέντρα υγείας.
Να απαιτήσουν δημιουργία κέντρων υγείας αστικού τύπου που θα είναι ο πυρήνας όλων των υπηρεσιών της ΠΦΥ.
Είναι υποκρισία μεγίστη να προβάλλονται από αρκετά ΜΜΕ τραγικά συμβάντα όπως αιφνίδιοι θάνατοι αθλητών για κάλυψη <<τηλεοπτικών αναγκών>> και να αποκρύπτεται η πραγματική αιτία αλλά και η λύση που πρέπει να δοθεί. Ή ακόμα να αποδίδονται όλες οι ευθύνες σε γονείς σε καθηγητές σε γιατρούς όταν το «οικοδόμημα» είναι εντελώς ΚΕΝΟ!
Ηλίας Σιώρας Καρδιολόγος, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ. Μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ υγείας πρόνοιας Αττικής
Διαβάστε ακόμη:
Μαζική η προσέλευση μαθητών σε ένα καταρρέον ΕΣΥ για σχολικούς & προαθλητικούς ελέγχους