ΥΓΕΙΑ

Μικρότερος ο κίνδυνος μυωπίας για τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο εκτός σπιτιού

Τα παιδιά πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο εκτός σπιτιού, συνιστούν Κινέζοι ερευνητές, ώστε να μειωθούν οι δείκτες μυωπίας στις μικρές ηλικίες. Μόλις 40 λεπτά παιχνιδιού την ημέρα σε εξωτερικό χώρο φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία των παιδικών ματιών, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Jama.

Στο πλαίσιο σχετικού πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν να εφαρμοστεί η σύσταση σε έξι σχολεία για διάστημα τριών ετών και τα πρώτα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Τα νέα ευρήματα υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα παιδιά πρέπει να εξισορροπούν το χρόνο που αφιερώνεται σε δραστηριότητες όπως το διάβασμα, όπου εξασκείται η κοντινή όραση, με δραστηριότητες κατά τις οποίες εξασκείται η μακρινή όραση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι η μυωπία είναι μια συχνότατη διαταραχή της όρασης, τα βαθύτερα αίτια εμφάνισής της παραμένουν άγνωστα ακόμη και σήμερα. Έχει βάση κληρονομική, ωστόσο περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η πολύωρη χρήση υπολογιστή και το διάβασμα, έχουν συνδεθεί με την εν λόγω διαταραχή της όρασης.

Τα δεδομένα αυτά παρότρυναν τους ερευνητές να εξετάσουν κατά πόσο η παρέμβαση στο περιβάλλον κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εκδήλωσης μυωπίας.

Συνολικά 12 δημοτικά σχολεία στην Κίνα συμμετείχαν στη δοκιμή, με 6 από αυτά να εντάσσουν υποχρεωτικά στο καθημερινό τους πρόγραμμα 40 λεπτά παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο. Τα υπόλοιπα σχολεία συνέχιζαν να εφαρμόζουν το σχολικό πρόγραμμα όπως και πριν.

Ζητήθηκε επίσης από τα παιδιά και τους γονείς τους να διατηρούν ένα ημερολόγιο ώστε να καταγράφεται πόσο χρόνο περνούν τα παιδιά εκτός σπιτιού τα σαββατοκύριακα. Ο χρόνος αυτός δεν διέφερε μεταξύ των δύο ομάδων.

Κατά τα τρία έτη που διήρκησε η δοκιμή, 259 από τα 853 παιδιά (ποσοστό 30%) από την ομάδα παρέμβασης (40λεπτο παιχνίδι) και 287 από τα 726 παιδιά (ποσοστό 40%) από την ομάδα ελέγχου εκδήλωσαν μυωπία.

Η διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων δεν είναι μεγάλη, θεωρείται όμως στατιστικά σημαντική, σύμφωνα με τους ερευνητές, και παραμένει σημαντική ακόμη κι όταν συνυπολογιστούν και άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το οικογενειακό ιστορικό.

Θα χρειαστούν περαιτέρω έρευνες προκειμένου να κατανοηθούν βαθύτερα και να ερμηνευθούν με ακρίβεια τα ευρήματα. Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εξάσκηση της μακρινής όρασης αλλά και η έκθεση στο φως του ήλιου είναι δύο από τους παράγοντες που φαίνεται να ωφελούν την όραση των παιδιών.

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved