ΥΓΕΙΑ

Κονδυλώματα, χλαμύδια, έρπης: Τα συμπτώματα των πιο συνηθισμένων ΣΜΝ

Τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια και ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι τα τρία συνηθέστερα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Εκατομμύρια νέα περιστατικά καταγράφονται παγκοσμίως σε ετήσια βάση. Περίπου 20 εκατομμύρια είναι τα περιστατικά μόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία. Τα ΣΜΝ είναι πιο συχνά σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, κυρίως λόγω της παράλειψης χρήσης προφυλακτικού και της αλλαγής ερωτικών συντρόφων.

Δείτε ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό HPV (κονδυλώματα), τα χλαμύδια και τον έρπη των γεννητικών οργάνων.

1. HPV – κονδυλώματα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων, ορισμένα από τα οποία προσβάλλουν την πρωκτογεννητική περιοχή. Από αυτά, κάποια προκαλούν τα δερματικά κονδυλώματα. Σε πολλές περιπτώσεις, το ανοσοποιητικό αντιμετωπίζει από μόνο του τη λοίμωξη, χωρίς να υπάρξει καμία επιπλοκή.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν εμφανιστούν στην περιοχή των γεννητικών οργάνων (στο πέος, στο όσχεο, στον πρωκτό) δερματικές αναπτύξεις στο χρώμα του δέρματος που δεν πονούν.

2. Χλαμύδια

Δυστυχώς η λοίμωξη δεν εκδηλώνεται πάντα με εμφανή συμπτώματα και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να μεταδοθεί αθέλητα σε έναν καινούργιο ερωτικό σύντροφο. Όταν εντοπιστεί, η λοίμωξη πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ώστε να αποφευχθούν αρνητικές συνέπειες για τη γονιμότητα.

Συνήθη συμπτώματα που υποδεικνύουν λοίμωξη από χλαμύδια είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση και η έκκριση υγρών από τον κόλπο ή το πέος.

3. Έρπης γεννητικών οργάνων

Τα εξανθήματα που προκαλεί ο έρπης συγχέονται συχνά με αυτά που προκαλούν άλλα δερματικά νοσήματα. Πρόκειται συνήθως για φλύκταινες με υγρό που εμφανίζονται σε συστάδες. Μπορεί να εμφανιστούν γύρω από τα γεννητικά όργανα ή στην περιοχή του πρωκτού και συνοδεύονται από πόνο και πολλές φορές πυρετό ή πονοκέφαλο και οίδημα στα λεμφογάγγλια. Μετά από μερικές ημέρες (έως τέσσερις εβδομάδες) τα εξανθήματα υποχωρούν.

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα πεις στον ερωτικό σου σύντροφο ότι έχεις κολλήσει ΣΜΝ
Από ποια ΣΜΝ δεν σε προστατεύει το προφυλακτικό
Αφροδίσια νοσήματα: Κανόνες πρόληψης για να μην μολυνθείτε

© 2014-2024 Onmed.gr - All rights reserved