Νόσος του Crohn: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή
Η νόσος του Crohn είναι φλεγμονώδης νόσος του εντέρου που προκαλεί διάρροια, πόνο στην κοιλιά, απώλεια βάρους, κόπωση και άλλα συμπτώματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Ενώ στα υγιή άτομα, ο οργανισμός σκοτώνει τα μικρόβια και τα «κακά» κύτταρα που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καρκίνο, στους ασθενείς με νόσο του Crohn επιτίθεται στον βλεννογόνο, δηλαδή στην εσωτερική επιφάνεια του πεπτικού συστήματος. Αυτό προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έλκη και αιμορραγία.
Τα συμπτώματα της νόσου του Crohn παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις, αλλά η νόσος δεν θεραπεύεται οριστικά.
Οι αλλαγές στη διατροφή είναι απαραίτητες για να ελέγξετε καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου και να παρατείνετε τα διαστήματα μεταξύ των εξάρσεών της.
-Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
-Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές (βούτυρα, κρέμες, παγωτά, σοκολάτες, κόκκινα κρέατα, τηγανητά κ.ά.).
-Δοκιμάστε τροφές με φυτικές ίνες για να διαπιστώσετε αν σας ενοχλούν και ποιες.
-Αποφύγετε μπαχαρικά, αλκοόλ και καφεΐνη.
-Φροντίστε να έχετε μικρά γεύματα.
-Πίνετε άφθονο νερό.
Προσπαθήστε τέλος να μειώσετε το καθημερινό στρες με τη βοήθεια ήπιας σωματικής άσκησης και τεχνικών αναπνοής.
Διαβάστε επίσης:
Δείτε πώς θα προστατευθείτε από τις θρομβώσεις
Έρευνα: Το ζαχαρούχο γάλα συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά;